Zapraszam na smaczny deser w innym wydaniu, Mille-feuille to kremówka ale ja podałam ją w pucharku i dzięki temu pięknie się prezentuje. Polecam na deser po uroczystym obiedzie.
2 godz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
zestaw B
a) składniki podstawowe z zestawu
100 g ciasta francuskiego
1 szkl wyciśniętego soku z marchewki
330 ml śmietanki 30 %
b) składnik podstawowy dodatkowy
1 czubata łyżka proszku budyniowego
c) składniki robocze
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka masła
d) dekoracja
kolorowa posypka
Mille-feuille w pucharkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie układamy na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu studzimy. Do garnka wlewamy 3/4 szkl soku marchewkowego, dodajemy 2 łyżki cukru pudru i masło, zagotowujemy. W pozostałym soku rozprowadzamy proszek budyniowy i wlewamy do gotującego się soku. Gotujemy jak normalny budyń. Zdejmujemy z gazu i studzimy. Śmietankę wraz z 2 łyżkami cukru pudru ubijamy na sztywno. Odkładamy 5 łyżek ubitej śmietanki na puźniej. Do pozostałej śmietanki dodajemy po 1 łyżce wystudzonego budyniu marchewkowego i cały czas miksujemy. Zimne ciasto francuskie kruszymy i wsypujemy po 2 łyżki do każdego pucharka (razem do 4 szt.). Na ciasto francuskie wykładamy po 2 łyżki masy śmietanowo-marchewkowej. Na masę pozostałe ciasto francuskie i pozostałą masę. Na górę deserków wykładamy śmietankę którą odłożyliśmy. Dekorujemy posypką kolorową. Deser przechowujemy w lodówce.
Najlepiej składać deser przed podaniem aby ciasto francuskie było kruche.
Komentarze