Mille-feuille w pucharkach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczny deser w innym wydaniu, Mille-feuille to kremówka ale ja podałam ją w pucharku i dzięki temu pięknie się prezentuje. Polecam na deser po uroczystym obiedzie.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • zestaw B
    a) składniki podstawowe z zestawu
    100 g ciasta francuskiego
    1 szkl wyciśniętego soku z marchewki
    330 ml śmietanki 30 %
    b) składnik podstawowy dodatkowy
    1 czubata łyżka proszku budyniowego
    c) składniki robocze
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżka masła
    d) dekoracja
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Sok

Mille-feuille w pucharkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie układamy na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu studzimy. Do garnka wlewamy 3/4 szkl soku marchewkowego, dodajemy 2 łyżki cukru pudru i masło, zagotowujemy. W pozostałym soku rozprowadzamy proszek budyniowy i wlewamy do gotującego się soku. Gotujemy jak normalny budyń. Zdejmujemy z gazu i studzimy. Śmietankę wraz z 2 łyżkami cukru pudru ubijamy na sztywno. Odkładamy 5 łyżek ubitej śmietanki na puźniej. Do pozostałej śmietanki dodajemy po 1 łyżce wystudzonego budyniu marchewkowego i cały czas miksujemy. Zimne ciasto francuskie kruszymy i wsypujemy po 2 łyżki do każdego pucharka (razem do 4 szt.). Na ciasto francuskie wykładamy po 2 łyżki masy śmietanowo-marchewkowej. Na masę pozostałe ciasto francuskie i pozostałą masę. Na górę deserków wykładamy śmietankę którą odłożyliśmy. Dekorujemy posypką kolorową. Deser przechowujemy w lodówce.
    Najlepiej składać deser przed podaniem aby ciasto francuskie było kruche.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Sok marchewkowy Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować