Pyszne ciastka z ciastka francuskiego przełożone kremem z subtelnym aromatem kwiatów czarnego bzu zachwyci swoim smakiem i urzeknie wyglądem każdego, nie tylko fana słodyczy :D
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie serka mascarpone
200 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki soku z limonki lub pomarańczy
2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu
1 szklanka malin
Kilka listków melisy lub mięty
Mille – feuille a`la igraszki z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozwijamy ciasto francuskie. Za pomocą kubka lub szklanki wykrawamy z ciasta koła. Wycięte ciasto układamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Każdy krążek nakłuwamy raz koło razu widelcem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i jeśli ciasto urosło – raz jeszcze nakłuwamy je widelcem. Po czym pieczemy je kolejne 7-10 minut lub do momentu uzyskania pięknej złotej barwy. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietanę przekładamy do miski i ubijamy ją mikserem przez 2 minuty. Dodajemy cukier puder i ubijamy do momentu kiedy śmietana będzie sztywna. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone, sok z limonki lub pomarańczy i syrop z czarnego bzu i miksujemy do połączenia się składników.
Na wystudzony krążek nakładamy porcję kremu, przykrywamy go drugim krążkiem ciasta. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy malinami i listkami melisy lub mięty. Czynność powtarzamy z kolejnymi krążkami i tak, aż do ostatniego krążka.
Ciastka schładzamy minimum 30 minut przed podaniem, smacznego :D
Komentarze