Migdałowo-waniliowa bomba z ametystem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuścić w 1/2 litra wrzącej wody i zostawić do przestygnięcia.
Naszykować dwie miski.
Do jednej wlać jogurt waniliowy a do drugiej jogurt "Niebieski Migdał".
Do miski z jogurtem migdałowym dodajemy barwnik niebieski.
Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wody a następnie rozpuścić.
Połowę żelatyny dodać do jednej miski a drugą połowę do drugiej i wymieszać zawartość obu misek.
Miskę wyłożyć folią przeźroczystą i na dno miski wlać połowę masy niebieskiej.
Na niej ułożyć posiekane migdały oraz posiekane orzechy piniowe i lekko docisnąć.
Wstawić na 15 minut do lodówki.
Potem połowa masy waniliowej i posypka kakaowa lekko dociśnięta.
Do lodówki na 15 minut.
Następnie druga część migdałowej masy i na nią rodzynki - wszystkie - lekko docisnąć i na 15 minut do lodówki.
Na koniec druga połowa masy waniliowej i tą warstwę posypać makiem i lekko docisnąć a jak zastygnie to wylać na wierzch galaretkę ametystową.
Wstawić salaterkę do lodówki na minimum 2 godziny.
Po zastygnięciu wystarczy wyjąć razem z folią i odwrócić do góry dnem.
Komentarze