Migdałowe tiramisu z bitą śmietaną

  • wyświetlono: 1159 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bezalkoholowe tiramisu, o intensywnym smaku migdałów wzbogacone bitą śmietaną. Niebiański smak.

ja
  • 120min

Składniki

-750 g serka mascarpone
-500 g podłużnych biszkoptów
-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-300 ml śmietany 30%
-200 ml wody
-20 g zmielonych migdałów
-aromat migdałowy
-opakowanie cukru wanilinowego
-szklanka cukru
-2 żółtka
-kakao do posypania ciasta

Sposób przygotowania przepisu:

Migdałowe tiramisu z bitą śmietaną

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy do serka mascarpone wymieszanego z migdałami i aromatem migdałowym. Dokładnie miksujemy.
  • 2. Przygotowujemy i studzimy kawę. Nasączamy nią biszkopty (zanurzając je kolejno w kawie) i kładziemy na blaszce 24x36 cm. Wylewamy na nie powstałą masę i przykrywamy pozostałymi biszkoptami.
  • 3. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem wanilinowym. Wylewamy ostrożnie na ciasto. Następnie całość posypujemy kakao. Wkładamy na około 1,5 h do lodówki. (Jeżeli nam się nie spieszy najlepiej jak postoi tam całą noc)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemigdałybita śmietanabiszkoptykawatiramisumascarponekonkurs_romantyczny

Komentarze

Podobne przepisy

sernik

Dodane przez: lukasz0210

Sernik z bitą śmietaną

Sernik jest nieodłączną potrawą...

Biszkopt z truskawkami

Dodane przez: elagie

Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

Najlepsze ciasto z truskawkami,...

Karmelowiec z bitą śmietaną

Dodane przez: Goszka

Karmelowiec z bitą śmietaną

Popularne ciasto, w którym kremowa...

Jabłecznik z bitą śmietaną

Dodane przez: aniak

Jabłecznik z bitą śmietaną

Przepis znalazłam w gazetce Przepisy...

szarlotka z bitą śmietaną

Dodane przez: agarybak76

Szarlotka z bitą śmietaną

Klasyczna, na biszkopcie z musem...

kostki bezy

Dodane przez: Babcia Tereska

BEZA-ORZECHOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ

Ciasto z bezą orzechową i bitą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE