Migdałowe ciasteczka z białek

4.48 (194 ocen)

  • 60 min

Kolejny pomysł na wykorzystanie białek.Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • Migdałowe ciasteczka z białek

    SKŁADNIKI:(ok.40 sztuk) (czas przygotowania: 1 godzina)

    4 białka
    300 g cukru pudru
    200 g mielonych migdałów
    60 g ryżowej mąki lub ziemniaczanej
    kilka kropli olejku migdałowego
    szczypta soli
    50 g migdałowych płatków do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.48 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Migdałowe ciasteczka z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Białka ubić z solą na pianę. Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać.
    Zmielone migdały wymieszać z mąką, olejkiem i dodać do piany. Delikatnie połączyć.
    Blaszki wyłożyć pergaminem. Za pomocą łyżeczek formować bezowe ciastka. Posypać migdałowymi płatkami. Piec w nagrzanym piekarniku w 160'C przez ok. 25 minut. Do lekkiego zarumienienia. Wystudzić i dopiero zimne zdejmować z pergaminu. Przechować w hermetycznym pojemniku aby nie nabierały wilgoci z otoczenia.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować