Mieszanka owocowa w syropie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Aromatyczna mieszanka do wykorzystania po sezonie :)

  • 50 min

Składniki:

  • truskawki świeże 500 g
    agrest 500 g
    kiwi 500 g
    brzoskwinie 500 g
    cukier kryształ 1 kg
    cytryna 1 duża
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Mieszanka owocowa w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0st2ms2 1. Wypłukać, odsączyć i odszypułkować truskawki. Pokroić na połówki lub ćwiartki i przełożyć do sporego garnka.

    Dodać połowę cukru oraz umyty i osączony agrest. Kilka razy potrząsnąć garnkiem, aby owoce obtoczyły się w cukrze.

    Dołożyć niezbyt dojrzałe kiwi pokrojone w średnie kawałki i posypać je połową pozostałego cukru.

    Na końcu dodać umyte i wypestkowane jędrne brzoskwinie pokrojone w średnie kawałki wraz ze skórką i wsypać resztę cukru oraz wlać sok z całej cytryny.

    Garnek nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na dobę, aż wszystkie owoce pokryje aromatyczny syrop.

    Garnek postawić na małym płomieniu i ogrzewać przez ok. 30 minut od zawrzenia, aby owoce zrobiły się lekko szkliste, ale pozostały w całości.

    Gorące owoce przełożyć do średnich słoiczków i zalać gorącym syropem. Natychmiast zakręcić i odwrócić dnem do góry - pozostawić do ostygnięcia.

Porady

Do syropu można dodać nieco startej skórki cytrynowej dla polepszenia aromatu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Brzoskwinie Cytryna Kiwi Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować