Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami

0 (0 ocen)

Aromatyczne wino bananowe dla cierpliwych :)

Składniki:

  • banan 1,5 kg
    kaki 1/2 kg
    rodzynki 150 g
    śliwki suszone 80 g
    pomarańcza 1 duża
    cytryna 1 szt.
    cytrynka 50 ml
    cukier waniliowy 1 łyżka
    drożdże winne uniwersalne w płynie
    cukier 500 g
    gorąca woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Wina

Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany umyć, odkroić końcówki, zważyć i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Zalać wodą.

    Dodać cieniutkie skórki obrane z najmniejszych mandarynek. Garnek nakryć, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować 30 minut

    Przestudzić do temp. ok. 40*C.

    Śliwki suszone (polskie, ale NIE wędzone) pokroić w paski i wrzucić do butli.

    Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcedzić i dodać do śliwek.

    Banany wycisnąć i otrzymany wywar wlać do butli.

    Wytłoki zalać gorącą wodą, wymieszać i pozostawić do naciągnięcia - następnie odcedzić i ponownie odcisnąć, a płyn wlać do butli.

    W gorącej wodzie rozpuścić cukier, sok z cytryny, płynny kwasek cytrynowy - pozostawić do ostygnięcia. Kiedy osiągnie temp. ciała dolać płynne drożdże, wymieszać i wlać do butli.

    Do płynu dodać cieniutko okrojoną skórkę z cytryny (bez białego albedo), sok wyciśnięty z pomarańczy razem z miąższem oraz drobno pokrojone przejrzałe kaki. Butlę zakorkować i wszystko dokładnie wymieszać.

    Składniki wina dopełnić letnią wodą do 4-4,5 litra, zatkać korkiem z rurką fermentacyjną i postawić w ciepłym miejscu. Po dwóch tygodniach, kiedy burzliwa fermentacja uspokoi się, całość odcedzić, odstawić na pół godziny, zlać znad osadu i ponownie odstawić do fermentacji. To jest też dobry moment na dosłodzenie wina, jeśli jest to konieczne. Po ok. miesiącu (w zależności od temp. otoczenia) wino zlać ponownie znad osadu, a jeśli już nie pracuje, przelać do butelek i odstawić w chłodne ciemne miejsce do dojrzewania. Im dłużej leżakuje, tym jest smaczniejsze.

Porady

Do gotowania wywaru z bananów dodałam, dla aromatu, 50g świeżych cienkich skórek z najdrobniejszych mandarynek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować