Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami

  • wyświetlono: 799 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Aromatyczne wino bananowe dla cierpliwych :)

Habibi

Składniki

banan 1,5 kg
kaki 1/2 kg
rodzynki 150 g
śliwki suszone 80 g
pomarańcza 1 duża
cytryna 1 szt.
cytrynka 50 ml
cukier waniliowy 1 łyżka
drożdże winne uniwersalne w płynie
cukier 500 g
gorąca woda

Sposób przygotowania przepisu:

Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami

  • 1. Banany umyć, odkroić końcówki, zważyć i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Zalać wodą.

    Dodać cieniutkie skórki obrane z najmniejszych mandarynek. Garnek nakryć, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować 30 minut

    Przestudzić do temp. ok. 40*C.

    Śliwki suszone (polskie, ale NIE wędzone) pokroić w paski i wrzucić do butli.

    Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcedzić i dodać do śliwek.

    Banany wycisnąć i otrzymany wywar wlać do butli.

    Wytłoki zalać gorącą wodą, wymieszać i pozostawić do naciągnięcia - następnie odcedzić i ponownie odcisnąć, a płyn wlać do butli.

    W gorącej wodzie rozpuścić cukier, sok z cytryny, płynny kwasek cytrynowy - pozostawić do ostygnięcia. Kiedy osiągnie temp. ciała dolać płynne drożdże, wymieszać i wlać do butli.

    Do płynu dodać cieniutko okrojoną skórkę z cytryny (bez białego albedo), sok wyciśnięty z pomarańczy razem z miąższem oraz drobno pokrojone przejrzałe kaki. Butlę zakorkować i wszystko dokładnie wymieszać.

    Składniki wina dopełnić letnią wodą do 4-4,5 litra, zatkać korkiem z rurką fermentacyjną i postawić w ciepłym miejscu. Po dwóch tygodniach, kiedy burzliwa fermentacja uspokoi się, całość odcedzić, odstawić na pół godziny, zlać znad osadu i ponownie odstawić do fermentacji. To jest też dobry moment na dosłodzenie wina, jeśli jest to konieczne. Po ok. miesiącu (w zależności od temp. otoczenia) wino zlać ponownie znad osadu, a jeśli już nie pracuje, przelać do butelek i odstawić w chłodne ciemne miejsce do dojrzewania. Im dłużej leżakuje, tym jest smaczniejsze.

Porady

Do gotowania wywaru z bananów dodałam, dla aromatu, 50g świeżych cienkich skórek z najdrobniejszych mandarynek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatawino alkohol banany cytrusy rodzynki śliwki wino_owocowe

Komentarze

Podobne przepisy

Koktajl z kaki i mango

Dodane przez: Ola1984

Koktajl z kaki i mango

Kremowy koktajl z kaki i mango...

s

Dodane przez: kuchenny świat

Koktajl bananowy z kaki na napoju sojowym

Zapraszam na smaczny koktajl. Przygotowany...

wino

Dodane przez: aliss06

Grzane wino z pomarańczą

idealny napój na chłodne, ponure...

Wino z owocu dzikiej róży - głogu

Dodane przez: luna19

Wino z owocu dzikiej róży - głogu

wino domowej roboty

Energetyczny koktajl z owocami kaki

Dodane przez: igraszki losu

Energetyczny koktajl z owocami kaki

Bardzo zdrowy, dodający energii...

sok z cytrusów

Dodane przez: dusiowa

Sok z cytrusów

Samo zdrowie, mnóstwo witaminy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE