Mięsno-ryżowe pulpety z sosem pieczarkowym

4.5 (158 ocen)

  • 60 min

To danie ubóstwia mój dwu i pół letni synek :)

  • 60 min

Składniki:

  • Pulpety:
    - mięso mielone 0.5kg
    - jeden woreczek sypkiego, ugotowanego ryżu
    - jedna średniej wielkości cebula
    -jedna mała marchewka
    -jedno jajko
    -ząbek rozgniecionego czosnku
    -bułka tarta do obtoczenia
    -olej do smażenia
    -przyprawy: przyprawa uniwersalna, sól, pieprz, majeranek, można dodać przyprawę do mięsa mielonego
    Sos pieczarkowy:
    -40 dkg pieczarek
    -jedna mała cebulka
    -bulion warzywny lub drobiowy szklanka
    -dwie łyżki śmietany 18%
    -jedna łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięsno-ryżowe pulpety z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięsno-ryżowe pulpety z sosem piczarkowym 1. Pulpety sporządzamy zaczynając od pokrojenia w małą kostkę cebulki i starcia na tarce o grubych oczkach marchewki. Rozgrzewamy patelnie wlewając na nią około 6 łyżek oleju na to wrzucamy pokrojoną cebulkę, podsypujemy ją odrobiną przyprawy uniwersalnej gdy się lekko zrumieni dorzucamy marchewkę i jeszcze przez chwilkę smażymy cały czas mieszając. Odstawiamy. Mięso, ryż, czosnek i przyprawy mieszamy razem, dodajemy cebulkę z marchewką gdy ostygnie a na koniec dodajemy jajko i wszystko razem mieszamy. Formujemy mniejszej wielkości kulki i obtaczamy w bułce tartej. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i na średnim ogniu smażymy jak kotlety mielone. W między czasie sporządzamy sos pieczarkowy. Pieczarki myjemy dokładnie, kroimy w plastry od razu na patelnie bez oleju- najlepiej patelnie z tefala,odparowując pieczarki. Na małej patelence podsmażamy cebulkę również pokrojoną w małą kostkę. Gdy pieczarki odparują całkiem dodajemy do nich podsmażoną cebulkę, chwilkę smażymy wszystko razem mieszając. Następnie zalewamy bulionem i czekamy około 5min żeby pieczarki zmiękły podczas gotowania. Do miseczki dajemy śmietanę i mąkę, mieszamy, dodajemy około pół szklanki bulionu z pieczarek, mieszamy i wlewamy powstałą zawiesinę do gotujących się na małym ogniu pieczarek. Wszystko razem mieszając gotujemy około 3min.
    Gotowe pulpety możemy zalać sosem pieczarkowym lub tak jak na zdjęciu ugotować ziemniaczki, polać je sosem obok ułożyć chrupiące pulpeciki i surówkę- nam najlepiej smakuje surówka colesławska do tej potrawy. Smacznego :)

Porady

Do pulpecików można dodać świeżo pokrojoną natkę pietruszki- będzie bardziej kolorowo :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować