Mięsno - ryżowe pulpety w warzywach

5 (187 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Szybki smaczny obiad w jednym garnku.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Pulpety:
    300 g mięsa mielonego
    1 jajko
    1 średnia cebula
    2 łyżki ryżu
    1 łyżeczka musztardy
    sól
    pieprz
    smalec / olej do smażenia

    Warzywa:
    1/2 kg ziemniaków
    1 marchewka
    1 cebula
    1/2 pietruszki
    1/2 papryki
    1 duży pomidor
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    oregano
    pieprz
    sól
    1 łyżka smalcu / oleju

    koper
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięsno - ryżowe pulpety w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpety 1. Mięso na pulpety połączyć z pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku pieprzem i solą i wyrobić tak jak na kotlety. Nabierać łyżeczką małe porcje i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Dłonie zwilżać w zimnej wodzie.
  • warzywa 2. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki, pomidor ( po obraniu) i paprykę w paski. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę, po zeszkleniu dodać marchewkę z pietruszką. Smażyć dwie minuty i dodać pomidora z papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i szklankę wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Pulpety 3. Pulpety usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor ze wszystkich stron.
  • Ziemniaki 4. Do naczynia żaroodpornego przełożyć warzywa. Posypać oregano i rozłożyć pulpety. Pulpety powinny być zanurzone w sosie, jeżeli jest za mało dodać wody. Na wierzchu położyć pokrojone ziemniaki. Wstawić do piekarnika i piec do miękkości ziemniaków ok. 35 minut w temp. 190 stopni. Podawać posypane zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować