Mięsno - ryżowe pulpety w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso na pulpety połączyć z pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku pieprzem i solą i wyrobić tak jak na kotlety. Nabierać łyżeczką małe porcje i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Dłonie zwilżać w zimnej wodzie.
2.Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki, pomidor ( po obraniu) i paprykę w paski. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę, po zeszkleniu dodać marchewkę z pietruszką. Smażyć dwie minuty i dodać pomidora z papryką. Dodać koncentrat pomidorowy i szklankę wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Pulpety usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor ze wszystkich stron.
4.Do naczynia żaroodpornego przełożyć warzywa. Posypać oregano i rozłożyć pulpety. Pulpety powinny być zanurzone w sosie, jeżeli jest za mało dodać wody. Na wierzchu położyć pokrojone ziemniaki. Wstawić do piekarnika i piec do miękkości ziemniaków ok. 35 minut w temp. 190 stopni. Podawać posypane zieleniną.
Komentarze