Mięsne kluseczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Ziemniaki gotujemy, mielimy, mieszamy z mąką, solą i jajkiem, wyrabiamy gładkie ciasto.
2.FARSZ
Pieczeń kroimy w małe kawałki. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Smażymy wszystko na margarynie przez ok godzinę, podlewając od czasu do czasu wodą. Po upływie godziny pieczeń wyjmujemy i mielimy. Doprawiamy do smaku.
3.SOS:
Powstały podczas smażenia sos miksujemy blenderem razem z grzybami, cebulą i czosnkiem, dodajemy mąkę i szklankę wody i zagotowujemy. Doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym oraz vegetą i pieprzem. Możemy dodać jeszcze wody jeśli chcemy żeby sos był rzadszy.
4.Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1/2 cm. Na brzegu układamy farsz i zwijamy formując wałeczki. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy od momentu wypłynięcia przez ok 8 min. Podajemy z sosem.
Komentarze