Mielone z warzywami w panierce

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Dobry sposób na urozmaicenie tradycyjnych kotletów mielonych, a także przemycenie w nich cennych składników.

  • 60 min

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego
    jajo
    marchewka
    cebula
    mała papryka
    pół pszennej bułki
    łyżka koncentratu pomidorowego
    przyprawy: słodka mielona papryka, sól, pieprz, kurkuma
    posiekana natka pietruszki
    50 g płatków owsianych błyskawicznych
    20 g słonecznika łuskanego
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mielone z warzywami w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy i obieramy, a następnie kroimy w drobniutką kostkę. Podsmażamy chwilę na oleju, a potem dusimy do miękkości. Doprawiamy koncentratem pomidorowym i studzimy. Bułkę namaczamy w wodzie, by zmiękła. Mięso mieszamy z jajem, odciśniętą bułką, natką pietruszki, warzywami oraz przyprawami. Formujemy 10 kotlecików. Obtaczamy w płatkach owsianych wymieszanych ze słonecznikiem (panierkę możemy zmielić razem w blenderze na drobniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne). Smażymy na rozgrzanym oleju, aż nie będą już surowe w środku i staną się rumiane z zewnątrz.

Porady

Do kotlecików można dodać inne, ulubione warzywa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Płatki Słonecznik

Notka redakcyjna

PPWS_11-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować