Kotlety mielone pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Tym razem przykryte warstwą aromatycznych leśnych grzybów. Polecam!
Składniki:
500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie szynka, ale może być łopatka lub karczek)
300 g obgotowanych grzybów mieszanych (mogą być mrożone)
2 jajka
2-3 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka czosnku suszonego mielonego
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
2 łyżki startego żółtego sera
1 łyżka masła klarowanego
sól
pieprz
Mielone pieczone pod grzybową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone grzyby kroimy w paski i obgotowujemy w osolonej wodzie 3-4 minuty. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wkładamy grzyby i dusimy na małym ogniu 15 minut, często mieszając. Studzimy.
2.Do mięsa dodajemy jedno jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek (lub czosnek suszony), natkę pietruszki, 3 łyżki zimnej wody, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Na blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia, formujemy z mięsa krążki za pomocą obręczy (ja użyłam formy do hamburgerów o średnicy 95mm).
3.Białko drugiego jajka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółtko, jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy przestudzone grzyby, delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę grzybową rozkładamy na krążkach mięsa mielonego.
4.Blachę z kotletami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20-25 minut. Na każdą porcję wykładamy trochę startego sera i zapiekamy jeszcze 5 minut.
Komentarze