Mielone pieczone pod grzybową pierzynką

0 (0 ocen)

Kotlety mielone pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Tym razem przykryte warstwą aromatycznych leśnych grzybów. Polecam!

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie szynka, ale może być łopatka lub karczek)
    300 g obgotowanych grzybów mieszanych (mogą być mrożone)
    2 jajka
    2-3 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka czosnku suszonego mielonego
    2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    2 łyżki startego żółtego sera
    1 łyżka masła klarowanego
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mielone pieczone pod grzybową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone grzyby kroimy w paski i obgotowujemy w osolonej wodzie 3-4 minuty. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wkładamy grzyby i dusimy na małym ogniu 15 minut, często mieszając. Studzimy.
  • 2. Do mięsa dodajemy jedno jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek (lub czosnek suszony), natkę pietruszki, 3 łyżki zimnej wody, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Na blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia, formujemy z mięsa krążki za pomocą obręczy (ja użyłam formy do hamburgerów o średnicy 95mm).
  • 3. Białko drugiego jajka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółtko, jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy przestudzone grzyby, delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę grzybową rozkładamy na krążkach mięsa mielonego.
  • 4. Blachę z kotletami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20-25 minut. Na każdą porcję wykładamy trochę startego sera i zapiekamy jeszcze 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować