KOTLETY:
0,5 kg mięsa mielonego z szynki
1 bułka namoczona w bulionie drobiowym, potem osączona
1 cebula posiekana i zeszklona
1 jajko
4 łyżki kaszy manny
1 łyżka Mascarpone
1 łyżka keczupu pikantnego
Ok. 4 łyżki bułki tartej
przyprawa uniwersalna, sól i pieprz do smaku
PIERZYNKA WARZYWNO- SEROWA:
3-4 ogórki kiszone lub korniszony starte na średnich oczkach i osączone
1 duża cebula posiekana
30 dag pieczarek
Keczup
Ser żółty starty, ja posypałam cienką warstwę ale kto lubi warto dać go więcej
DODATKOWO:
Grzanki czosnkowe z bagietki
Mielone pod pyszną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zemleć razem z bułką i cebulą. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Odstawić na 30 minut.
Następnie maczając ręce w wodzie formować spłaszczone kotlety i panierować je w bułce tartej.
Pieczarki umyć, odkroić ogonki które zamrażam do wykorzystania na sos lub zupę
Kapelusze pokroić w plasterki i obsmażyć na masełku z odrobiną oleju, odparować płyn.
Pod koniec doprawić przyprawa uniwersalna lub solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki.
Na patelnię wrzucić teraz cebulę, zeszklić dodając szczyptę cukru i przyprawy uniwersalnej.
Wyłożyć na talerzyk. Na patelnię dolać olej i obsmażyć na rumiano kotlety panierowane w bułce tartej. Gdy obsmażymy z jednej strony obracamy je za pomocą łopatki na drugą stronę.
Osączyć na ręczniku papierowym i ułożyć na blasze piekarnikowej.
Każdy kotlet posmarować keczupem i układać warstwami: pieczarki, cebulka, ogórek i ser żółty.
Zapiec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut, do momentu stopienia sera.
Podać z ulubioną sałatką i np. grzankami czosnkowymi lub ziemniakami.
Komentarze