Miękka krówka czekoladowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Czekoladowe krówki choć miękkie, są bardzo smaczne. Cukierki są proste i szybkie w przygotowaniu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Miękka krówka czekoladowa


    SKŁADNIKI:Ok 24 sztuk ; czas przygotowania 20 minut + czas chłodzenia


    400 ml mleka skondensowanego-słodzone
    1/3 masła
    100 ml gorzkiej czekolady
    2 łyżeczki śmietanki 30%
    szczypta soli
    aromat waniliowy



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krówki

Miękka krówka czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do rondelka, najlepiej o podwójnym dnie, wlać mleko skondensowane i gotować na małym ogniu przez 10 minut, ciągle mieszając.
    Gdy mleko będzie jasnobeżowe, dodać masło, gotować przez kolejne 10 minut, energicznie mieszając, uważając, żeby nie przypalić masła.
  • 2. Gdy masa będzie już dość gęsta, dodać połamaną czekoladę i sól. Dokładnie wymieszać, masa zacznie nam się rozwarstwiać, ale tak powinno być. Do rozwarstwionej wlać aromat i śmietankę. Mieszać, aż tłuszcz znów połączy się z mlekiem.
    Przełożyć do keksówki, wyłożonej folią spożywczą.
    Wyrównać i wstawić na ok. 2 godziny do lodówki. Zimne kroić w małe , prostokątne cukierki.
    Smacznego :)

Porady

Czekoladowe krówki choć miękkie, są bardzo smaczne. Cukierki są proste i szybkie w przygotowaniu. Moja mama jak je robiła, potrzebowała kilku godzin do ich wykonania. Niby robią się same, ale jak nadchodził ostatni etap, krówek już nie było. Słodkie, skameralizowane mleko, zawsze nas kusiło do zanurzania w garnku łyżeczek. Często nawet poparzone języki nie przeszkadzały w podjadaniu masy. Teraz mleko skondensowane, skraca cały proces, nawet do półgodziny. Potem jeszcze godzina lub dwie chłodzenia w lodówce i można pałaszować nasze słodkie i tak lubiane łakocie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować