Pyszne ciasto na ciemnym biszkopcie, z trzema masami:budyniową,śmietanową i krówkową.Trochę pracochłonne ale po ukrojeniu i skosztowaniu jednego kawałeczka warto było.
1 godz. 20 min
Składniki:
Biszkopt:
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
1 budyń śmietankowy
olejek śmietankowy
1,5 łyżki mąki tortowej
5 łyżek cukru
margaryna Kasia 250 g
Masa śmietanowa:
śmietana 30% 330 ml
galaretka cytrynowa
Dodatki:
Biszkopty 150 g
Krakersy
Masa krówkowa o smaku czekoladowym
Płatki migdałowe(do dekoracji)
Ciasto krówka czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem,mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao,przesiewamy przez sitko i delikatnie dodajemy do ubitych jajek z cukrem.Ciasto wylewamy na blaszkę 40x25,pieczemy 30 minut.
Masa budyniowa:
Budyń i mąkę rozrabiamy w szklance mleka,do reszty mleka dodajemy cukier,doprowadzamy do wrzenia i wlewamy rozrobiony budyń.Studzimy i ubijamy z Kasią na puszysty krem,dodajemy olejek śmietankowy.
Masa śmietanowa:
Galaretkę rozrabiamy w szklance wody,studzimy.Śmietanę ubijamy,do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę i mieszamy.
Biszkopt dzielimy na dwie części.Na jedną część wykładamy krem budyniowy,na krem budyniowy układamy krakersy,na krakersy rozsmarowujemy masę krówkową(zostawiając dwie łyżki na wierzch ciasta))na masę układamy biszkopty(można je namoczyć,ja moczyłam w pepsi)na biszkopty wykładamy masę śmietanową,przykrywamy drugą częścią biszkotu,smarujemy masą krówkową i posypujemy platkami migdałowymi.
Komentarze