Ciasto Krówka czekoladowa

  • wyświetlono: 974 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Ciasto dla prawdziwych łasuchów pełne ciekawych smaków,biszkopt karmelowy przełożony kremem czekoladowo-mlecznym wierzch zdobi masa o smaku krówki połączona z czekoladą oraz starte orzechy laskowe i migdały.

beniawojt
  • 90min

Składniki

Foremka 25/30
na biszkopt
250 g mąki pszennej
100 g cukru kryształu
100 g cukru trzcinowego
3 łyżki masy o smaku krówki(gotowej)
2 budynie o smaku krówki(po 60 g)
125 ml oleju roślinnego
250 ml wody
150 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka kakao
1 cukier waniliowy 160 g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
na krem czekoladowo-mleczny
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego(po 160 g)
250 g margaryny
2 szklanki mleka w proszku
1 czekolada mleczna
1/2 czekolady deserowej
na polewę
300 g masy o smaku krówki
1/2 czekolady mlecznej
dodatkowo
po 20 g startych orzechów laskowych i migdałów

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Krówka czekoladowa

  • 1. W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche,a w drugiej mokre.
    Obie zawartości misek łączymy krótko ze sobą do połączenia składników przy pomocy miksera.
    Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy przez około 45-50 minut.Po przestudzeniu kroimy wzdłuż na dwa blaty.
  • 2. Czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą(czyli w kąpieli wodnej),odstawiamy do przestudzenia.
    Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrami waniliowymi,odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
    Miękką margarynę ucieramy na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo mleko z cukrami,mleko w proszku oraz roztopione w kąpieli wodnej czekolady.
  • 3. Masę wykładamy na pierwszy blat przestudzonego ciasta,przykrywamy drugim blatem.
    Do rondelka wkładamy masę o smaku krówki oraz połamaną na kawałki czekoladę i cały czas mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia.
    Polewą dekorujemy wierzch ciasta,posypujemy startymi orzechami laskowymi i migdałami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycieCIASTO KRÓWKAciasto przekładaneciasto z karmelembiszkopt z kemembiszkopt z kremem czekoladowymkrówka czekoladowaciasto polewą

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto krówka

Dodane przez: Ania_L

Ciasto krówka

Krówka to jedno z moich ulubionych...

Ciasto Krówka

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto Krówka

Kruchy miodowy spód przykryty kremem...

Krówka

Dodane przez: perpeti

Ciasto krówka

Ciasto krówka. Bardzo pyszne, pasuje...

krówka

Dodane przez: wiola

Ciasto krówka

To jest hit wszystkichnaszych...

Krówka

Dodane przez: czekoladka

Ciasto Krówka

Bardzo pyszne krówkowe ciasto z...

Ciasto krówka

Dodane przez: Anyzkowo

Ciasto krówka - Genialna krówka

Genialna krówka to nie tylko ciasto,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE