REKLAMA

Ciasto Krówka czekoladowa

wyświetlono: 1001 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Ciasto dla prawdziwych łasuchów pełne ciekawych smaków,biszkopt karmelowy przełożony kremem czekoladowo-mlecznym wierzch zdobi masa o smaku krówki połączona z czekoladą oraz starte orzechy laskowe i migdały.

opublikowany: 12.07.2015
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Foremka 25/30
    na biszkopt
    250 g mąki pszennej
    100 g cukru kryształu
    100 g cukru trzcinowego
    3 łyżki masy o smaku krówki(gotowej)
    2 budynie o smaku krówki(po 60 g)
    125 ml oleju roślinnego
    250 ml wody
    150 ml kwaśnej śmietany
    1 łyżka kakao
    1 cukier waniliowy 160 g
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta soli
    na krem czekoladowo-mleczny
    1/2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    2 opakowania cukru waniliowego(po 160 g)
    250 g margaryny
    2 szklanki mleka w proszku
    1 czekolada mleczna
    1/2 czekolady deserowej
    na polewę
    300 g masy o smaku krówki
    1/2 czekolady mlecznej
    dodatkowo
    po 20 g startych orzechów laskowych i migdałów

Ocena:

(średnia 4.5 z 156 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche,a w drugiej mokre.
    Obie zawartości misek łączymy krótko ze sobą do połączenia składników przy pomocy miksera.
    Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy przez około 45-50 minut.Po przestudzeniu kroimy wzdłuż na dwa blaty.
  • 2. Czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą(czyli w kąpieli wodnej),odstawiamy do przestudzenia.
    Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrami waniliowymi,odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
    Miękką margarynę ucieramy na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo mleko z cukrami,mleko w proszku oraz roztopione w kąpieli wodnej czekolady.
  • 3. Masę wykładamy na pierwszy blat przestudzonego ciasta,przykrywamy drugim blatem.
    Do rondelka wkładamy masę o smaku krówki oraz połamaną na kawałki czekoladę i cały czas mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia.
    Polewą dekorujemy wierzch ciasta,posypujemy startymi orzechami laskowymi i migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem EsmeraldaZeSmakiem

Miękka krówka czekoladowa

Czekoladowe krówki choć miękkie, są bardzo smaczne. Cukierki są proste i szybkie w przygotowaniu.

kategoria: Desery krówki opublikowany: 23.05.2015 | wyświetlono: 654 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE