Miecznik z patelni z kuskusem i pak choi

4.5 (176 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Miecznik świetnie nadaje się do przyrządzania w formie steków, nie zawiera ości i wyróżnia się ciekawym smakiem.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • SMAżONY MIECZNIK:
    - Steki z miecznika: 2 sztuki
    - cytryna: 0.5 sztuki
    - oliwa extra vergine: 6 łyżek
    - świeża bazylia: 1.5 szklanki
    - świeża pietruszka: 0.5 szklanki
    - kuskus: 100 gramów
    - pak choi świeża: 100 gramów
    - pomidorki koktajlowe: 8 sztuk
    - przyprawy: kurkuma, sól, pieprz: 3 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Stek

Miecznik z patelni z kuskusem i pak choi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotujcie marynatę: utrzyjcie w moździerzu bazylię i pietruszkę z oliwą i sokiem z połowy cytryny, aż uzyskacie sos przypominający rozrzedzone pesto.

    2. W płaskim naczyniu dokładnie natrzyjcie steki marynatą (z obydwu stron), przykryjcie naczynie folią aluminiową i odstawcie do lodówki na co najmniej kilka godzin.

    3. Zblanszujcie we wrzątku pak choi i pokrójcie na małe kawałki, tak by łatwiej było wymieszać go z kuskusem. Pokrójcie pomidorki koktajlowe na plasterki.

    4. Wsypcie kuskus do miski, dodajcie kurkumę i wymieszajcie. Zalejcie odpowiednią ilością wrzątku (nie za dużo, zaufajcie intuicji) i przykryjcie talerzem.

    5. Smażcie miecznika na rozgrzanej patelni, w zależności od grubości steku przez ok. 2-3 minuty z każdej strony. Brzegi steku będą zmieniać kolor i wskazywać na stopień przygotowania ryby.

    6. Gotowe ryby na chwilę odstawcie, a w tym czasie wymieszajcie kuskus z pak choi i pomidorkami. Podajcie miecznika z kuskusem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować