Miecznik z patelni z kuskusem i pak choi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przygotujcie marynatę: utrzyjcie w moździerzu bazylię i pietruszkę z oliwą i sokiem z połowy cytryny, aż uzyskacie sos przypominający rozrzedzone pesto.
2. W płaskim naczyniu dokładnie natrzyjcie steki marynatą (z obydwu stron), przykryjcie naczynie folią aluminiową i odstawcie do lodówki na co najmniej kilka godzin.
3. Zblanszujcie we wrzątku pak choi i pokrójcie na małe kawałki, tak by łatwiej było wymieszać go z kuskusem. Pokrójcie pomidorki koktajlowe na plasterki.
4. Wsypcie kuskus do miski, dodajcie kurkumę i wymieszajcie. Zalejcie odpowiednią ilością wrzątku (nie za dużo, zaufajcie intuicji) i przykryjcie talerzem.
5. Smażcie miecznika na rozgrzanej patelni, w zależności od grubości steku przez ok. 2-3 minuty z każdej strony. Brzegi steku będą zmieniać kolor i wskazywać na stopień przygotowania ryby.
6. Gotowe ryby na chwilę odstawcie, a w tym czasie wymieszajcie kuskus z pak choi i pomidorkami. Podajcie miecznika z kuskusem.
Komentarze