Chińska zupa z pak choi

4.5 (155 ocen)

  • 30 min

Potrawy azjatyckie należą do moich ulubionych. Przygotowuje się je szybko, mają wspaniały aromat, potrafią zaskoczyć smakiem, a przy tym mają działanie terapeutyczne. Ta zupa naprawdę poprawia nastrój :)

  • 30 min

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
    2 duże marchewki
    1 kapusta pak choi
    5 grzybów moon
    1 ząbek czosnku
    3 plasterki imbiru
    ½ papryki chilli
    ½ pęczka szczypiorku
    6 łyżek sosu sojowego
    1 łyżka oleju sezamowego
    1 łyżka sosu rybnego
    Sok z ½ limonki
    1 łyżka sosu ostrygowego ( można pominąć )
    Sól, pieprz
    Opakowanie makaronu sojowego lub ryżowego
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Chińska zupa z pak choi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą i wstawiamy palnik – gotujemy na wolnym ogniu ( tak jak rosół) Dodajemy pokrojoną papryczkę chilli, plasterki imbiru i obrany ząbek czosnku. . Po 20 minutach do mięsa dodajemy obraną i pokrojoną na pół marchewkę, grzyby moon i pokrojoną w kostkę twardszą część kapusty pak choi (liście zostawiamy ). Całość gotujemy aż mięso i marchewka będą miękkie. Z wywaru wyciągamy mięso, marchewkę i grzyby moon. Mięso i grzyby kroimy w paski, a marchewkę w plasterki. Pokrojone mięso, grzyby i marchewkę z powrotem wkładamy do garnka, dodajemy liście pak choi pokrojone w paski i pocięty szczypiorek. Wywar doprawiamy sosem sojowym rybnym, ostrygowym, sokiem z limonki, sola i pieprzem. Makaron ( najlepiej ten bez gotowania ) wkładamy do garnka z gorącym wywarem, przykrywamy, odstawiamy na 5 minut. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy papryczką chilli i szczypiorkiem, serwujemy gorącą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować