Kapusta pak choi doskonale nadaje się na surówkę. Połączyłam ją z pokrojonymi ogórkami i polałam pysznym sosem z jogurtu naturalnego, majonezu i słodkiego sosu chili.
15 min
Dla 6 osób
Składniki:
2 małe główki kapusty pak choi
2 ogórki szklarniowe (ok. 500 g)
100 ml jogurtu naturalnego
80 ml majonezu
3 łyżki słodkiego sosu chili
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
Chrupiąca surówka z kapusty pak choi i ogórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę dzielimy na pojedyncze liście, które płuczemy i osuszamy, a następnie kroimy w paski. Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy w słupki. Mieszamy z pokrojoną kapustą i przekładamy do salaterki.
2.Przygotowujemy sos: jogurt, majonez, 2 łyżki sosu chili i sok z cytryny mieszamy i przyprawiamy do smaku solą. Polewamy surówkę, a na wierzch wykładamy pozostałą łyżkę sosu chili. Surówkę podajemy zaraz po przygotowaniu.
Komentarze