Metrowiec (w jednej blaszce) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
1. Jajka ubijamy z cukrem/słodzikiem, dodajemy olej i wodę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty masy.
2. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy 3/4 masy, a do reszty dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na białą masę. Możecie dodatkowo rozprowadzić łyżką ciemną warstwę. Pieczemy 45 minut 180 stopni.
masa:
3. W 1 szklance mleka rozrabiamy budyń, a resztę gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń i mieszamy do zgęstnienia.
4. Do gorącego budyniu dodajemy pół kostki masła i pół opakowania galaretki. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy.
polewa:
5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w garnuszku, dodajemy masło i mleko, aby zgęstniało i studzimy.
6. Ostudzone ciasto kroimy w plastry (grubości ok 2 cm, aby nie były za cienkie). Przekładamy je masą budyniową, polewamy polewą i można dodatkowo ozdobić. Schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc.
Ciasto podajemy krojone pod ukosem a nie plastrami.
Komentarze