Metrowiec

  • wyświetlono: 247 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ten przepis dostałam od mojej mamy i robię go zawsze na szczególne okazje.

  • 150min

Składniki

CIASTO JASNE
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
4 jajka
ok. 9 łyżek wody
ok. 9 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru z wanilią

CIASTO CIEMNE
dokładnie jak ciasto jasne jw. plus:
+ 3 łyżki kakao + 1 łyżka oleju

MASA
3 szklanki mleka
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka cukru z wanilią
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła

POLEWA
2 tabliczki czekolady na polewę

Sposób przygotowania przepisu:

Metrowiec

  • 1.
    Zaczynam od jasnego ciasta. Białka ubijam na sztywną pianę a żółta z cukrem ucieram na kogel (aż będą jasno żółte, puszyste).
  • 2. Do koglu z żółtek dodaję mąkę, olej, wodę, cukier z wanilią, proszek do pieczenia (czyli wszystkie składniki). Mieszam a potem dodaję pianę i mieszam delikatnie łyżką lub mikserem na niskich obrotach.
  • 3. Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma keksowa 30-35 cm) i piekę ok. 40 minut (z termoobiegiem troszkę krócej, warto sprawdzić patyczkiem) w nagrzanym do 180°C piekarniku.
  • 4. Po wystudzeniu kroję na ok. 1-2 cm kromki.

    Ciasto ciemne robię dokładnie tak samo, tylko dodaję troszkę więcej oleju i kakao.
  • 5. Krem.
    Możecie go przygotować na bazie budyniu, albo skorzystać z powyższych składników.
    Połowę mleka z przepisu wlewam do miski i mieszam z resztą składników. Drugą połowę mleka podgrzewam na gazie. Dodaję pierwszą część i mieszam aż masa zgęstnieje (na filmie dobrze widać jaka powinna być).
  • 6. Jak budyń wystygnie to dodaję masło w temperaturze pokojowej i kręcę mikserem.
  • 7. Teraz kromki ciasta naprzemiennie, smaruję jak „kanapki” i łączę ze sobą.
    Robię takie 2 ciasta, bo jedno ciasto wychodzi ok. 45 cm długości.
  • 8. Teraz ciasto możecie lekko schłodzić, możecie też wyrównać zbytnie górki (jasne ciasto zazwyczaj wychodzi ciut wyższe). A potem na ciasto trzeba nałożyć polewę, najlepiej rozpuścić czekoladę w miseczce ustawionej nad gorącą wodą.

    Ciasto kroję po całkowitym schłodzeniu polewy ukośnie aby było widać każdą warstwę.

Porady

Kiedy już polejemy ciasto czekoladą możemy posypać jeszcze wiórkami kokosowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

image-0wx8iou

Dodane przez: Aninka88

METROWIEC

tradycyjne ciasto, które często...

Metrowe "szachownica"

Dodane przez: magda773

Metrowiec "szachownica"

Ciasto metrowiec robiłam wiele...

METROWIEC

Dodane przez: agula85

METROWIEC

Pyszne ciasto na każdą okazję i...

Metrowiec

Dodane przez: Konto nieaktywne

Metrowiec

Ciasto przekładane z kremem budyniowym....

metrowiec

Dodane przez: Wypieki Beaty

Metrowiec

CZekoladowo-waniliowe ciasto z...

Dodane przez: PolskaGotuje

METROWIEC

Jak sama nazwa mówi babka ta ma,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE