Metrowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ten przepis dostałam od mojej mamy i robię go zawsze na szczególne okazje.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO JASNE
    1,5 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    4 jajka
    ok. 9 łyżek wody
    ok. 9 łyżek oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru z wanilią

    CIASTO CIEMNE
    dokładnie jak ciasto jasne jw. plus:
    + 3 łyżki kakao + 1 łyżka oleju

    MASA
    3 szklanki mleka
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżka cukru z wanilią
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    200 g masła

    POLEWA
    2 tabliczki czekolady na polewę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Zaczynam od jasnego ciasta. Białka ubijam na sztywną pianę a żółta z cukrem ucieram na kogel (aż będą jasno żółte, puszyste).
  • 2. Do koglu z żółtek dodaję mąkę, olej, wodę, cukier z wanilią, proszek do pieczenia (czyli wszystkie składniki). Mieszam a potem dodaję pianę i mieszam delikatnie łyżką lub mikserem na niskich obrotach.
  • 3. Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma keksowa 30-35 cm) i piekę ok. 40 minut (z termoobiegiem troszkę krócej, warto sprawdzić patyczkiem) w nagrzanym do 180°C piekarniku.
  • 4. Po wystudzeniu kroję na ok. 1-2 cm kromki.

    Ciasto ciemne robię dokładnie tak samo, tylko dodaję troszkę więcej oleju i kakao.
  • 5. Krem.
    Możecie go przygotować na bazie budyniu, albo skorzystać z powyższych składników.
    Połowę mleka z przepisu wlewam do miski i mieszam z resztą składników. Drugą połowę mleka podgrzewam na gazie. Dodaję pierwszą część i mieszam aż masa zgęstnieje (na filmie dobrze widać jaka powinna być).
  • 6. Jak budyń wystygnie to dodaję masło w temperaturze pokojowej i kręcę mikserem.
  • 7. Teraz kromki ciasta naprzemiennie, smaruję jak „kanapki” i łączę ze sobą.
    Robię takie 2 ciasta, bo jedno ciasto wychodzi ok. 45 cm długości.
  • 8. Teraz ciasto możecie lekko schłodzić, możecie też wyrównać zbytnie górki (jasne ciasto zazwyczaj wychodzi ciut wyższe). A potem na ciasto trzeba nałożyć polewę, najlepiej rozpuścić czekoladę w miseczce ustawionej nad gorącą wodą.

    Ciasto kroję po całkowitym schłodzeniu polewy ukośnie aby było widać każdą warstwę.

Porady

Kiedy już polejemy ciasto czekoladą możemy posypać jeszcze wiórkami kokosowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować