Meksykański kociołek z cieciorką i fasolą konserwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować około 4 litrów wody z dodatkiem kostki mięsnej.
Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę, dodać do wywaru, zmniejszyć ogień, dotować około 15 minut.
2.W tym czasie podsmażyć na patelni mięso mielone i pokrojoną w kostkę kiełbasę z dodatkiem przypraw oraz koncentratu pomidorowego. Przełożyć do garnka.
3.Cebulę, czosnek, papryki oczyścić pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej i podsmażać do czasu zeszklenia się cebuli. Podsmażone warzywa oraz odcedzoną z zalewy kukurydzę, fasolę i cieciorkę wrzucić do garnka, gotować około 15 minut.
4.Całość doprawić jeszcze do smaku i zaprawić przypaloną na patelni mąką: rozgrzać patelnię i przypalić na niej 2-3 łyżki mąki, dodać do kociołka i jeszcze chwilę pogotować.
Komentarze