Meethi Tikkiyan - pakistańskie ciasteczka smażone

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasteczka te może (a raczej na pewno) nie są niskokaloryczne - czy mega zdrowe, ale za to smakują rewelacyjnie. Oby na kilku sztukach się skończyło, bo już podczas smażenia kuszą obłędnym aromatem, a potem swoją chrupkością i... Zresztą sami spróbujcie - są po prostu pyyyszne!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (około 38 sztuk)
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki kaszy manny
    1/2 szklanki ghee (masła klarowanego; ale może być zwykłe)
    1 szklanka cukru pudru
    1 szklanka wiórek kokosowych
    ok 3/4 szklanki mleka (w oryginale 1, użyłam mniej)
    1 łyżeczka mielonego kardamonu (pominęłam)
    Dodatkowo:
    olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Meethi tikkiyan - pakistańskie ciasteczka smażone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, kaszę manną, cukier puder i opcjonalnie kardamon.
    Po wymieszaniu dodać rozpuszczone masło.
    Całość dokładnie połączyć, a następnie ciągle wyrabiając - stopniowo dolewać mleko.
    (Masa ma być elastyczna i średnio miękka.)
    Po wyrobieniu ciasto przykryć folią i odstawić na 30 minut.
    (Schłodziłam w lodówce.)
    Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać z niego okrągłe ciasteczka.
    Ciastka smażyć (na złoty kolor) na rozgrzanym oleju przez około 5-6 minut - z obu stron.
    (Olej nie może być zbyt gorący, ponieważ ciasteczka będą spieczone na zewnątrz, a surowe w środku.)
    Łakocie odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.
    Można spożywać zaraz po ostygnięciu.
    (Idealnie smakują maczane w mleku, kakao, czy herbacie.)
    Ciasteczka przechowywać w suchym i szczelnie zamkniętym pojemniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować