Smażone matiasy

4.43 (204 ocen)

Filety wyszły bardzo aromatyczne.

Składniki:

  • 10 filetów a'la matias (łącznie 600 g)

    Do panierowania:
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka rozmarynu suszonego
    1 łyżka koperku suszonego
    2 - 3 jajka
    bułka tarta

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    sól (opcjonalnie)
    pieprz czarny mielony (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.43 (204 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Przystawki

Smażone matiasy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażone matiasy 1. Filety wymoczyć w wodzie, osączyć i wysuszyć. Każdy filet przekroić na pół. W misce wymieszać mąkę, rozmaryn i koperek. W oddzielnej misce rozkłócić jajka, do kolejnej wsypać bułkę tartą.
  • Smażone matiasy 2. Ryby panierować najpierw w mące z ziołami, następnie w jajku, na końcu zaś w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano ...
  • Smażone matiasy 3. ... z obu stron. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
    Ryby smakują na ciepło i na zimno. Można podawać z sosami typu dressing.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Matias Panierka Ryby Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować