Rodzynkowo – czekoladowe marzenie

  • wyświetlono: 1473 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Cudownie aromatyczne, mięciutkie, czekoladowe i z wyraźną nutą alkoholu ciasto. Polecam

juchab
  • 25 porcje
  • 30min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x40cm
Ciasto kakaowe:
1 ¾ szklanki mąki
¾ szklanki kakao
½ szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki naturalnej
1 szklanka zaparzonej z 4 łyżek kawy
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jajka

Masa budyniowa:
750ml mleka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
100g Nutelli
100g gorzkiej czekolady
1 jajko
250g masła

Chmurka śmietanowa
330 ml śmietany 30%
2 – 3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

Rodzynki:
200g rodzynek
½ szklanki rumu

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Rodzynkowo – czekoladowe marzenie

  • 1. Ciasto kakaowe: Do miski wlać maślankę, olej, jajka, i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodać pozostałe składniki oprócz kawy i krótko zmiksować. Następnie powoli wlewać gorącą kawę cały czas powoli miksując. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 – 40 minut w 190 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na 2 części.
  • 2. Masa budyniowa: Czekoladę rozpuścić z odrobiną wody, dodać kakao. Odlać 1 szklankę mleka, a pozostałe mleko zagotować. Jajko i cukier zmiksować na puszystą masę, wlać odlane mleko i wsypać obie mąki. Roztwór wlać do gotującego się mleka. Całość gotować ok. 1 minuty, do zgęstnienia masy. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać zimny budyń, nutellę oraz chłodną czekoladę z kakao. Na koniec dołożyć odsączone rodzynki.
  • 3. Chmurka śmietanowa: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w ¼ szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder. Do ubitej śmietany wlewać powoli letnią żelatynę. Całość dokładnie połączyć mikserem na małych obrotach.
  • 4. Rodzynki: Rodzynki zalać rumem i odstawić na dobę.



    Rada:
  • 5. Przełożenie:
    Na pierwszą część ciasta wyłożyć większą część kremu z rodzynkami. Położyć drugą część ciasta, posmarować go pozostałym kremem i chmurką śmietanową.

Porady

odlanym alkoholem z rodzynek można naponczować ciasto

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rumrodzynkinutellaalkoholciasta z kremem
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1ergrei

Dodane przez: Ewelina Marcin

Torcik Truskawkowe marzenie

Schłodzony torcik na biszkopcie...

Ciasto cytrynowo - rodzynkowe z czekoladą

Dodane przez: Ocia2507

Ciasto cytrynowo - rodzynkowe z czekoladą

Połączenie cytrusów z rodzynkami...

Dodane przez: KASIA113

POMARAŃCZOWE MARZENIE

NIBY PROSTE CIASTO A ZACHWYCA SWOIM...

Truskawkowe marzenie

Dodane przez: Karina253

Ciasto truskawkowe marzenie

Ciasto jest pyszne delikatny krem...

Truskawkowe marzenie

Dodane przez: smak i uczucie

Ciasto truskawkowe marzenie

Są truskawki i jest wspaniałe ciasto...

babka śliwkowo rodzynkowa

Dodane przez: zzewa

Babka śliwkowo rodzynkowa

Taka babka z powodzeniem nada sie...