Maślane schabowe w żurawinie i jabłkach

4.5 (200 ocen)

  • 40 min

Niezwykły sposób na zwykłego schabowego. Szybkie i proste.Przygotowuje je gdy spodziewam się gości na obiedzie.Każdemu smakuje:)

  • 40 min

Składniki:

  • 80 dag schabu
    4 garście żurawiny
    3 kwaskawe jabłka
    cebula
    łyżka cukru
    4 łyżki masła
    sól, pieprz
    mąka
    pół szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Maślane schabowe w żurawinie i jabłkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab pociąć na kotlety, lekko rozbić. Posolić popieprzyć. Obtaczać w mące i obsmażać chwilę na rozgrzanym maśle. Przekładać do garnka. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na złoto na pozostałym maśle. Dodać do mięsa, podlać wodą. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka i żurawinę.Przyprawić. Dusić na bardzo małym ogniu ok 25 -30 minut. Jabłka i cebula powinny się rozgotować i stworzyć gęsty aksamitny sos. Podczas gotowania nie mieszać tylko potrząsać garnkiem aby mięso się nie porozpadało.

Porady

Jeśli chcemy aby sos był różowy, trzeba po przekrajać na pół żurawinę przed wrzuceniem. Mięso ma być tylko lekko rozbite żeby nie rozpadło się podczas duszenia. Najlepiej smakuje z ziemniakami z wody i surówka z czerwonej kapusty lub buraczkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować