Herbatniki kokosowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu, a przy okazji niezwykle pyszne, chrupiące, kokosowe... Smakują jak typowe herbatniki, ale wyróżniają się kuszącym aromatem, który przyciąga już podczas pieczenia.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • (około 15 sztuk) (*)
    50g masła/margaryny
    80g cukru
    1 jajko
    130 mąki pszennej
    40g wiórek kokosowych
    1 szczypta soli.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty

Herbatniki kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0brt3ri 1. Wszystkie składniki ciasteczek szybko zagnieść.
  • image-1xeqvrc 2. Ciasto schłodzić lodówce - przez około 30-60 minut.
    (Jeśli ciasto po schłodzeniu jest nadal lepiące - można dodać odrobinę mąki.)
  • image-11dl4md 3. Po tym czasie ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość 3-4 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
  • 4. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    (Dodatkowo porobiłam dziurki widelcem - tak jak w typowych herbatnikach.)
    Piec około 10-12 minut w 190 stopniach.
    (Powinny być zarumienione. Dłużej pieczone będą zbyt twarde.)

Porady

(*) Robiłam ciastka o wymiarach 7 x 7 cm - dość spore.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować