Przekładane herbatniki

5 (198 ocen)

  • 30 min

Szybkie ciasto bez pieczenia. Doskonale pasuje na każdą okazję. Idealne dla tych, którzy uwielbiają smak krówki.

  • 30 min

Składniki:

  • Masa budyniowa:
    2 budynie śmietankowe
    2 galaretki cytrynowe
    1 margaryna w kostce
    0,5 szklanki cukru pudru
    0,5 l mleka

    Pozostałe składniki:
    herbatniki (duża paczka)
    masa krówkowa (1 puszka)
    2 opakowania bitej śmietany Śnieżka
    0,5 l mleka
    6 łyżeczek żelatyny
    galaretka owocowa
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Herbaty

Przekładane herbatniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować budynie na mleku i dodać do nich galaretki, odstawić do schłodzenia. Następnie ubić z margaryną i cukrem pudrem na jednolitą masę.

    Bitą śmietanę ubić na mleku dodając rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody żelatynę.
  • 2. Formę wyłożyć herbatnikami i rozsmarować na nich masę budyniową. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i rozprowadzić na niej masę krówkową. Rozmieścić następną wartwę herbatników oraz wylać bitą śmietanę. Odstawić na 15 minut do lodówki aby stężała. Na koniec wylać tężejącą galaretkę.

Porady

Herbatniki można nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Dzięki temu uzyskamy nieco wyraźniejszy smak i mniej słodkie ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować