Przekładane herbatniki

  • wyświetlono: 2693 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 1

Szybkie ciasto bez pieczenia. Doskonale pasuje na każdą okazję. Idealne dla tych, którzy uwielbiają smak krówki.

ewka91990
  • 30min

Składniki

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
2 galaretki cytrynowe
1 margaryna w kostce
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 l mleka

Pozostałe składniki:
herbatniki (duża paczka)
masa krówkowa (1 puszka)
2 opakowania bitej śmietany Śnieżka
0,5 l mleka
6 łyżeczek żelatyny
galaretka owocowa

Sposób przygotowania przepisu:

Przekładane herbatniki

  • 1. Ugotować budynie na mleku i dodać do nich galaretki, odstawić do schłodzenia. Następnie ubić z margaryną i cukrem pudrem na jednolitą masę.

    Bitą śmietanę ubić na mleku dodając rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody żelatynę.
  • 2. Formę wyłożyć herbatnikami i rozsmarować na nich masę budyniową. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i rozprowadzić na niej masę krówkową. Rozmieścić następną wartwę herbatników oraz wylać bitą śmietanę. Odstawić na 15 minut do lodówki aby stężała. Na koniec wylać tężejącą galaretkę.

Porady

Herbatniki można nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Dzięki temu uzyskamy nieco wyraźniejszy smak i mniej słodkie ciasto.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycieherbatniki maślane

Komentarze

Podobne przepisy

upieczone bułki

Dodane przez: rene70

Drożdżówki z serem i wiśniami

Idealne bułeczki do popołudniowej...

image-24vt6ev

Dodane przez: Kasja1986

Jabłka zapiekane pod bezą

Pyszny, delikatny jak chmurka deser...

Orzechowe trufelki

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Orzechowe trufelki

Polecam te mocno orzechowe słodkości.

Tiramisu z czekoladą

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Tiramisu z czekoladą

Zapraszam na nieco odmienioną wersję...

image-1ywcn20

Dodane przez: Mniam1

Serowe bułeczki z czekoladą

Smaczne bułeczki z dodatkiem sera...

image-27r3k29

Dodane przez: Habibi Chi

Tort z czereśniami i brzoskwiniami

Prosty w wykonaniu, smaczny tort...