Przekładane herbatniki

  • wyświetlono: 2974 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 1

Szybkie ciasto bez pieczenia. Doskonale pasuje na każdą okazję. Idealne dla tych, którzy uwielbiają smak krówki.

ewka91990
  • 30min

Składniki

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
2 galaretki cytrynowe
1 margaryna w kostce
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 l mleka

Pozostałe składniki:
herbatniki (duża paczka)
masa krówkowa (1 puszka)
2 opakowania bitej śmietany Śnieżka
0,5 l mleka
6 łyżeczek żelatyny
galaretka owocowa

Sposób przygotowania przepisu:

Przekładane herbatniki

  • 1. Ugotować budynie na mleku i dodać do nich galaretki, odstawić do schłodzenia. Następnie ubić z margaryną i cukrem pudrem na jednolitą masę.

    Bitą śmietanę ubić na mleku dodając rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody żelatynę.
  • 2. Formę wyłożyć herbatnikami i rozsmarować na nich masę budyniową. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i rozprowadzić na niej masę krówkową. Rozmieścić następną wartwę herbatników oraz wylać bitą śmietanę. Odstawić na 15 minut do lodówki aby stężała. Na koniec wylać tężejącą galaretkę.

Porady

Herbatniki można nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Dzięki temu uzyskamy nieco wyraźniejszy smak i mniej słodkie ciasto.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycieherbatniki maślane

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik na herbatnikach

Dodane przez: AnkaFiranka

Łatwy sernik na herbatnikach

Sernik na herbatnikach to sernik...

image-0xrc1l3

Dodane przez: Teodorka

Piernik przekładany

Niezastąpiony na świątecznym stole...

Biszkopt przekładany

Dodane przez: katarzynka455

Biszkopt przekładany

Ciasto z kakao i serem...

Jednym słowem to ciasto to sposób na męża

Dodane przez: gosiaczek20074

Wedel przekładany

Ciasto to ma szczególną moc gdyż...

Wafle przekładane

Dodane przez: blog_magicznezyciemarty

Wafle przekładane

Te wafle to taki nasz smak z dzieciństwa....

Piernik przekładany

Dodane przez: Skotka

Piernik przekładany

Bardzo lubię pierniki, ten jest...