Przekładane herbatniki

  • wyświetlono: 2772 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 1

Szybkie ciasto bez pieczenia. Doskonale pasuje na każdą okazję. Idealne dla tych, którzy uwielbiają smak krówki.

ewka91990
  • 30min

Składniki

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
2 galaretki cytrynowe
1 margaryna w kostce
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 l mleka

Pozostałe składniki:
herbatniki (duża paczka)
masa krówkowa (1 puszka)
2 opakowania bitej śmietany Śnieżka
0,5 l mleka
6 łyżeczek żelatyny
galaretka owocowa

Sposób przygotowania przepisu:

Przekładane herbatniki

  • 1. Ugotować budynie na mleku i dodać do nich galaretki, odstawić do schłodzenia. Następnie ubić z margaryną i cukrem pudrem na jednolitą masę.

    Bitą śmietanę ubić na mleku dodając rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody żelatynę.
  • 2. Formę wyłożyć herbatnikami i rozsmarować na nich masę budyniową. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i rozprowadzić na niej masę krówkową. Rozmieścić następną wartwę herbatników oraz wylać bitą śmietanę. Odstawić na 15 minut do lodówki aby stężała. Na koniec wylać tężejącą galaretkę.

Porady

Herbatniki można nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Dzięki temu uzyskamy nieco wyraźniejszy smak i mniej słodkie ciasto.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycieherbatniki maślane
 

Komentarze

Podobne przepisy

Batoniki kokosowe

Dodane przez: agatab

Batoniki koksowe

Batoniki te są bardzo łatwe i szybkie...

gofry

Dodane przez: czarrna

Gofry

Słodkie śniadanko :)

Eklerki z kremem czekoladowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Eklerki z kremem czekoladowym

Słodkie, rozpływające się w ustach,...

Faworki

Dodane przez: czarrna

Faworki

U mnie w domu mówiło się na nie...

Pychotka

Dodane przez: czarrna

Pychotka

Pyszne połączenie chrupiących orzechów,...

Babeczki brownies

Dodane przez: czarrna

Babeczki brownies

Wilgotne i mocno czekoladowe :)