Maślane ciasteczka

4.5 (158 ocen)

  • 10 min

Kruche, niesamowicie maślane ciasteczka idealne do popołudniowej kawy.

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki na 2 blaszki ciastek:

    200 g masła
    1/2 szklanki pudru
    2 łyżki cukru waniliowego
    300 g mąki
    odrobina zimnej wody i brązowy cukier do obtoczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Kruche ciasteczka

Maślane ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Powstałe ciasto rolujemy w długi rulon(podobnie jak na kopytka). Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.
  • Maślane ciasteczka 2. Wyjmujemy, rozwijamy z folii. Pędzelkiem maczanym w zimnej wodzie zwilżamy ciasto i obtaczamy w cukrze. Ostrym nożem kroimy na plastry około 5 mm. Układamy na blaszce i wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Pieczemy na złoty kolor około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować