Uwielbiam grzyby! Uwielbiam zabierać mojego męża na wypad do lasu. Zbieramy wtedy grzyby i je razem przyrządzamy. Te co zaproponuje Państwu są idealne do niedzielnego obiadku jako pyszny dodatek :)
30 min
Składniki:
grzyby
szklanka octu 10-procentowego
4 szklanki wody
2 czubate łyżki cukru
pół łyżki soli
gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz
Marynowane grzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby (czarne łepki) gotujemy w osolonej wodzie aż będą dobre. W tym czasie gotujemy zalewę z podanych wyżej składników. Kiedy już grzyby będą dobre, przelewamy je przez durszlak i czekamy aż woda z nich zleci. Następnie wkładamy do słoików, dodajemy przyprawy w małych ilościach, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 minut :)
Komentarze