Marynowane grzybki

5 (150 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam grzyby! Uwielbiam zabierać mojego męża na wypad do lasu. Zbieramy wtedy grzyby i je razem przyrządzamy. Te co zaproponuje Państwu są idealne do niedzielnego obiadku jako pyszny dodatek :)

  • 30 min

Składniki:

  • grzyby
    szklanka octu 10-procentowego
    4 szklanki wody
    2 czubate łyżki cukru
    pół łyżki soli
    gorczyca, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane grzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby (czarne łepki) gotujemy w osolonej wodzie aż będą dobre. W tym czasie gotujemy zalewę z podanych wyżej składników. Kiedy już grzyby będą dobre, przelewamy je przez durszlak i czekamy aż woda z nich zleci. Następnie wkładamy do słoików, dodajemy przyprawy w małych ilościach, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 minut :)

    Smacznego !!! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować