Golonka po bawarsku z piwem

4.5 (158 ocen)

  • 8 godz. 20 min

Super proste danie! Ekstra posiłek super niespodzianka dla naszych mężczyzn :))

  • 8 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki dla dwóch bardzo głodnych lub czterech mniej głodnych osób:

    2 tylne golonki wieprzowe (o łącznej wadze od 1,5-1,8 kg)
    sól, pieprz
    duża cebula
    kminek
    1/2 litra wody
    1/4 szklanka ciemnego piwa



Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Golonka po bawarsku z piwem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Golonka po bawarsku 1. 1) Golonki umyj, osusz, ponacinaj skórę w kwadraciki. Natrzyj solą i pieprzem, odstaw na 3 godziny.

    2) Mięso ułóż w brytfannie, podlej wrzącą wodą i piecz 2 godziny w temp. 200 stopni. Podczas pieczenia odwracaj golonki i polewaj je sosem z dna naczynia (co 15 minut). Jeśli sosu jest zbyt mało, możesz dolać trochę wody. Po godzinie pieczenia dodaj kminek i pokrojoną w ćwiartki cebulę.

    3) po 2 godzinach pieczenia zwiększ temperaturę do 250 stopni i piecz jeszcze 30 minut, polewając golonki piwem, aż uzyskasz chrupiącą skórkę (golonki możesz wówczas przełożyć na ruszt, w pod spód włożyć blachę). Sos powstały w trakcie pieczenia przelej przez sito.

Porady

Do golonek pasują kluski ziemniaczane, knedle z bułki lub chleb oraz kapusta kiszona zasmażana albo surówka z białej kapusty. Obowiązkowa jest dobra musztarda oraz piwo :))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować