Marlenka z masą krówkową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Efektowne i baedzo smaczne ciasto które pięknie wygląda na kążdym stole

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na ciasto;
    15 dag masła lub margaryny
    60 dag mąki pszennej
    3 łyżki miodu
    25 dag cukru pudru
    1 łyżka octu
    3/4 łyżki sody
    2 jajka



    Składniki na masę;
    1 budyń śmietankowy
    500 ml mleka
    1 puszka masy kajmakowej (460 g)
    30 dag masła w temp, pokojowej

    ok pół batonika snikers
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Marlenka z masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie;
    Masło rozpuścić w garnuszku o grubym dnie, dodać miód i cukier. Mieszać do rozpuszczenia. W kubku sodę mieszamy z octem. Wlewamy do masy w garnku. Chwilę podgrzewamy co jakiś czas mieszamy. Masa zacznie rosnąć, zmieniać kolor i konsystencję. Będzie wręcz pomarańczowa ale taka ma być. Odstawić garnek do lekkiego przestudzenia( tak, aby jajka po dodaniu się nie ścięły) Następnie wbijamy jajka i energicznie mieszamy, na końcu porcjami dodajemy mąkę, mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy już nie dajemy rady z mieszaniem, ciasto przekładamy na stolnicę. Dosypujemy resztę mąki i zagniatamy. Ciasto lekko się klei.

    Dzielimy je na 5 równych części. Ciasto wałkujemy na papierze do pieczenia bo inaczej nie damy rady tego zrobić. Ma być bardzo cienko, na 2-3 mm. Papier z ciastem wkładamy do blaszki o wymiarach 25x35 cm. Nadmiar ciasta odcinamy i uzupełniamy ewentualne braki w innym miejscu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 5 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto jest miękkie jednak po kilku chwilach robi się twarde. Można je wyrównać a ścinki odłożyć do dekoracji wierzchu ciasta.

    Masa;
    Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Przykryć i wystudzić. Miękkie masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo masę krówkową a na końcu porcjami dodajemy zimny budyń. Miksujemy aż krem będzie gładki.

    Masą smarujemy każdy blat ciasta. Układając jeden na drugim. Na wierzchu także posmarować kremem. Posypać pokruszonymi ścinkami i posiekanym batonikiem. Zostawić na około godz. w temp, pokojowej a następnie włożyć do lodówki. Ciasto najlepsze jest po kilkunastu godzinach, kiedy blaty zmiękną. Przed podaniem ciasto wyjąć na jakieś pół godz. z lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Miód Mleko Soda oczyszczona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować