Marlenka z masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie;
Masło rozpuścić w garnuszku o grubym dnie, dodać miód i cukier. Mieszać do rozpuszczenia. W kubku sodę mieszamy z octem. Wlewamy do masy w garnku. Chwilę podgrzewamy co jakiś czas mieszamy. Masa zacznie rosnąć, zmieniać kolor i konsystencję. Będzie wręcz pomarańczowa ale taka ma być. Odstawić garnek do lekkiego przestudzenia( tak, aby jajka po dodaniu się nie ścięły) Następnie wbijamy jajka i energicznie mieszamy, na końcu porcjami dodajemy mąkę, mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy już nie dajemy rady z mieszaniem, ciasto przekładamy na stolnicę. Dosypujemy resztę mąki i zagniatamy. Ciasto lekko się klei.
Dzielimy je na 5 równych części. Ciasto wałkujemy na papierze do pieczenia bo inaczej nie damy rady tego zrobić. Ma być bardzo cienko, na 2-3 mm. Papier z ciastem wkładamy do blaszki o wymiarach 25x35 cm. Nadmiar ciasta odcinamy i uzupełniamy ewentualne braki w innym miejscu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 5 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto jest miękkie jednak po kilku chwilach robi się twarde. Można je wyrównać a ścinki odłożyć do dekoracji wierzchu ciasta.
Masa;
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Przykryć i wystudzić. Miękkie masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo masę krówkową a na końcu porcjami dodajemy zimny budyń. Miksujemy aż krem będzie gładki.
Masą smarujemy każdy blat ciasta. Układając jeden na drugim. Na wierzchu także posmarować kremem. Posypać pokruszonymi ścinkami i posiekanym batonikiem. Zostawić na około godz. w temp, pokojowej a następnie włożyć do lodówki. Ciasto najlepsze jest po kilkunastu godzinach, kiedy blaty zmiękną. Przed podaniem ciasto wyjąć na jakieś pół godz. z lodówki.
Komentarze