Marlenka z masą krówkową

  • wyświetlono: 156 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Efektowne i baedzo smaczne ciasto które pięknie wygląda na kążdym stole

elapolo
  • 16 porcje
  • 120min

Składniki

Składniki na ciasto;
15 dag masła lub margaryny
60 dag mąki pszennej
3 łyżki miodu
25 dag cukru pudru
1 łyżka octu
3/4 łyżki sody
2 jajka



Składniki na masę;
1 budyń śmietankowy
500 ml mleka
1 puszka masy kajmakowej (460 g)
30 dag masła w temp, pokojowej

ok pół batonika snikers

Sposób przygotowania przepisu:

Marlenka z masą krówkową

  • 1. Przygotowanie;
    Masło rozpuścić w garnuszku o grubym dnie, dodać miód i cukier. Mieszać do rozpuszczenia. W kubku sodę mieszamy z octem. Wlewamy do masy w garnku. Chwilę podgrzewamy co jakiś czas mieszamy. Masa zacznie rosnąć, zmieniać kolor i konsystencję. Będzie wręcz pomarańczowa ale taka ma być. Odstawić garnek do lekkiego przestudzenia( tak, aby jajka po dodaniu się nie ścięły) Następnie wbijamy jajka i energicznie mieszamy, na końcu porcjami dodajemy mąkę, mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy już nie dajemy rady z mieszaniem, ciasto przekładamy na stolnicę. Dosypujemy resztę mąki i zagniatamy. Ciasto lekko się klei.

    Dzielimy je na 5 równych części. Ciasto wałkujemy na papierze do pieczenia bo inaczej nie damy rady tego zrobić. Ma być bardzo cienko, na 2-3 mm. Papier z ciastem wkładamy do blaszki o wymiarach 25x35 cm. Nadmiar ciasta odcinamy i uzupełniamy ewentualne braki w innym miejscu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 5 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto jest miękkie jednak po kilku chwilach robi się twarde. Można je wyrównać a ścinki odłożyć do dekoracji wierzchu ciasta.

    Masa;
    Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Przykryć i wystudzić. Miękkie masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo masę krówkową a na końcu porcjami dodajemy zimny budyń. Miksujemy aż krem będzie gładki.

    Masą smarujemy każdy blat ciasta. Układając jeden na drugim. Na wierzchu także posmarować kremem. Posypać pokruszonymi ścinkami i posiekanym batonikiem. Zostawić na około godz. w temp, pokojowej a następnie włożyć do lodówki. Ciasto najlepsze jest po kilkunastu godzinach, kiedy blaty zmiękną. Przed podaniem ciasto wyjąć na jakieś pół godz. z lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

 

Tagi

miódmasa krówkowamlekoSODAbudyn smietanowy

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto "Słonecznikowiec"

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto z nadzieniem słonecznikowym i masą...

Smaczne, ciekawe , słodkie ciasto...

Ciasto bez pieczenia z masą krówkową

Dodane przez: łyżeczka

Ciasto bez pieczenia z masą krówkową

Inaczej mówiąc ciasto bez prądu...

Dodane przez: agataboh

Ciasto Poezja smaku z masą krówkową

Specjał naszej rodziny :)

ciasto balowe

Dodane przez: katrinaM24

ciasto balowe-z masą krówkową,krakersami,kremem...

Wspaniałe ciasto łączące w sobie...

Ciasto z masą krówkową

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto z kremem krówkowym.

Ciasto z masą karmelową idealne...

image-2a34dc4

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Ciasto "Marlenka"

Ciasto "Marlenka" to aromatyczny,...