Ciasteczka absolutnie delikatne,kruche -godne polecenia!Najlepiej smakuja na drugi dzien,mozemy je takze przechowywac przez kilka dni .
60 min
Składniki:
.300 gr maki pszennej
.200 gr masla
.125 gr cukru pudru
.3 zoltka
.2 lyzki smietany gestej
.1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
oraz
.nutella z orzechami
"margerytki" z nutellą i motylkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Make przesiewamy z proszzkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
2.Dodajemy zoltka i pokrojone w czasteczki zimne maslo.
3.Wszystko drobimy najpierw nozem,potem szybko zagniatamy gladkie ciasto.
4.Gotowe ciasto owijamy w folie i wkladamy do lodowki na 1 godz.
5.Schlodzone ciasto wyjmujemy z lodowki,dzielimy na pol i walkujemy .
6.Za pomoca foremki "kwiatek " wyciskamy porcje ciasta,ukladamy je na blaszce wylozonej papierem do pieczenia,z jednej porcji kwiatki cale,z drugiej z dziurka,ktora robimy np.malym kieliszkiem.
7.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 15 min.-potem studzimy.
8.Z pozostalego ciasta robimy male " motylki"
-bierzemy niewielka ilosc ciasta i robimy kuleczke
-splaszczamy ja palcem wskazujacym i toczymy ,uzyskamy waleczek ciasta z malymi kuleczkami na koncach ( lekko je splaszczamy )
-sciskamy srodek waleczka i mamy gotowa polowe motylka
-motylki umieszczamy na blaszce pomiedzy ciasteczkami i pieczemy razem.
9.Zimne ciasteczka pelne smarujemy nutella ,przykrywamy ciasteczkiem z dziurka.
10.Posdrodku w nutelli umieszczamy dwie polowki motylka.
Komentarze