MARCHEWKOWO GROSZKOWE UDKA

0 (0 ocen)

Dlaczego jeść tylko udka pieczone lub gotowane.Jedzenie można sobie urozmaicić.W takim wydaniu smakują wyśmienicie.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka

    2 marchwie

    3/4 opakowania sera Feta

    2 puszki groszku konserwowego 400 i 200 g.

    sól,pieprz czarny mielony,papryka słodka i ostra mielona,cynamon,przyprawa uniwersalna,olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Marchewkowo groszkowe udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marchewkowo groszkowe udka 1. Udka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,rozciąć wzdłuż kości od wewnętrznej strony mięso i wyjąć kości.Końcówkę podudzia odciąć.
  • marchewkowo groszkowe udka 2. Każde wy filetowane udko od wewnętrznej strony posypać pieprzem,ostrą papryką i niewielką ilością cynamonu,zrolować ,posypać niewielką ilością soli i słodką papryką.Włożyć najlepiej na noc do lodówki.
  • 3. Wyjęte kości odgotować w lekko osolonej wodzie,zdejmując wytwarzane szumki,kości usunąć a wywar zachować.
  • marchewkowo groszkowe udka 4. Marchew oczyścić,umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,włożyć marchew i smażyć podlewając zalewą z groszku.Przyprawić pieprzem,ostrą papryką i cynamonem.
  • marchewkowo groszkowe udka 5. Dodać większą puszkę groszku i smażyć do czasu odparowania płynu.
  • marchewkowo groszkowe udka 6. Wyjąć zamarynowane udka,przestudzoną marchewkę z groszkiem.Połowę opakowania sera pokroić w kostkę.
  • marchewkowo groszkowe udka 7. Warzywa wymieszać z pokrojonym serem.
  • marchewkowo groszkowe udka 8. Rozwinąć filety z udek,na każdym ułożyć porcję farszu i zwinąć w roladkę.
  • marchewkowo groszkowe udka 9. Każdą roladkę obwiązać bawełnianą nicią.
  • marchewkowo groszkowe udka 10. Na patelni rozgrzać olej,zrumienić roladki z każdej strony podlewając podczas smażenia wywarem rosołowym.
  • marchewkowo groszkowe udka 11. Zalać pozostałym rosołem,ewentualnie dolać wody,włożyć pozostały farsz i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
  • marchewkowo groszkowe udka 12. Roladki wyjąć,usunąć nici.
  • marchewkowo groszkowe udka 13. Do sosu dodać 1/4 opakowania sera Feta,wymieszać.
  • marchewkowo groszkowe udka 14. Całość zmiksować,przelać na patelnię,ewentualnie doprawić przyprawa uniwersalna,papryką ostrą i cynamonem do smaku,włożyć małą puszkę groszku bez zalewy i zagotować.
  • marchewkowo groszkowe udka 15. Roladki wyłożyć na talerz,polać sosem,ozdobić.

Porady

Podawać w/g uznania z ziemniakami z wody z ryżem jak kto woli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować