Marchewkowo groszkowe udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,rozciąć wzdłuż kości od wewnętrznej strony mięso i wyjąć kości.Końcówkę podudzia odciąć.
2.Każde wy filetowane udko od wewnętrznej strony posypać pieprzem,ostrą papryką i niewielką ilością cynamonu,zrolować ,posypać niewielką ilością soli i słodką papryką.Włożyć najlepiej na noc do lodówki.
3.Wyjęte kości odgotować w lekko osolonej wodzie,zdejmując wytwarzane szumki,kości usunąć a wywar zachować.
4.Marchew oczyścić,umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,włożyć marchew i smażyć podlewając zalewą z groszku.Przyprawić pieprzem,ostrą papryką i cynamonem.
5.Dodać większą puszkę groszku i smażyć do czasu odparowania płynu.
6.Wyjąć zamarynowane udka,przestudzoną marchewkę z groszkiem.Połowę opakowania sera pokroić w kostkę.
7.Warzywa wymieszać z pokrojonym serem.
8.Rozwinąć filety z udek,na każdym ułożyć porcję farszu i zwinąć w roladkę.
9.Każdą roladkę obwiązać bawełnianą nicią.
10.Na patelni rozgrzać olej,zrumienić roladki z każdej strony podlewając podczas smażenia wywarem rosołowym.
11.Zalać pozostałym rosołem,ewentualnie dolać wody,włożyć pozostały farsz i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
12.Roladki wyjąć,usunąć nici.
13.Do sosu dodać 1/4 opakowania sera Feta,wymieszać.
14.Całość zmiksować,przelać na patelnię,ewentualnie doprawić przyprawa uniwersalna,papryką ostrą i cynamonem do smaku,włożyć małą puszkę groszku bez zalewy i zagotować.
15.Roladki wyłożyć na talerz,polać sosem,ozdobić.
Porady
Podawać w/g uznania z ziemniakami z wody z ryżem jak kto woli.
Komentarze