Kasza manna na mleku, to smakowite danie. Tylko od nas zależy jak go wzbogacimy. Połączenie śliwki z czekoladą zawsze się sprawdza. Deser jest łatwy do zrobienia.
20 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1 l mleka
7 łyżek kaszy manny
łyżka masła
5 łyżeczek cukru
3 krople olejku waniliowego
50 g czekolady deserowej
10 śliwek suszonych
50 ml rumu ( wersja dla dzieci - ciepła woda )
5 łyżek powideł ( moje własnej roboty )
5 łyżek płatków migdałowych
Manna czekoladowa, waniliowa ze śliwką w płatkach migdałowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
Suszone śliwki zalać alkoholem i pozostawić żeby się namoczyły.
Mleko przelać do garnka. Dodać kaszę mannę i gotować na wolnym ogniu. Często mieszać. Jak masa zgęstnieje wyłączyć gaz i dodać masło i cukier. Dokładnie wymieszać. Masło i cukier muszą się rozpuścić. Dodać 3 krople olejku waniliowego. Wymieszać i połowę masy rozłożyć do kokilek ( 5 szt )
Do pozostałej masy, która jest jeszcze gorąca, dodać 50 g czekolady deserowej. Najlepiej połamać na mniejsze kawałki i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Masę czekoladową rozłożyć równo do kokilek.
Powciskać po dwie śliwki. Posmarować wierzch powidłami. Posypać płatkami migdałowymi. Można delektować się ciepłym deserem, albo schłodzonym.
Smacznego.
Komentarze