Manna czekoladowa, waniliowa ze śliwką w płatkach migdałowych

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kasza manna na mleku, to smakowite danie. Tylko od nas zależy jak go wzbogacimy. Połączenie śliwki z czekoladą zawsze się sprawdza. Deser jest łatwy do zrobienia.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 l mleka
    7 łyżek kaszy manny
    łyżka masła
    5 łyżeczek cukru
    3 krople olejku waniliowego
    50 g czekolady deserowej
    10 śliwek suszonych
    50 ml rumu ( wersja dla dzieci - ciepła woda )
    5 łyżek powideł ( moje własnej roboty )
    5 łyżek płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Powidła

Manna czekoladowa, waniliowa ze śliwką w płatkach migdałowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
    Suszone śliwki zalać alkoholem i pozostawić żeby się namoczyły.
    Mleko przelać do garnka. Dodać kaszę mannę i gotować na wolnym ogniu. Często mieszać. Jak masa zgęstnieje wyłączyć gaz i dodać masło i cukier. Dokładnie wymieszać. Masło i cukier muszą się rozpuścić. Dodać 3 krople olejku waniliowego. Wymieszać i połowę masy rozłożyć do kokilek ( 5 szt )
    Do pozostałej masy, która jest jeszcze gorąca, dodać 50 g czekolady deserowej. Najlepiej połamać na mniejsze kawałki i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Masę czekoladową rozłożyć równo do kokilek.
    Powciskać po dwie śliwki. Posmarować wierzch powidłami. Posypać płatkami migdałowymi. Można delektować się ciepłym deserem, albo schłodzonym.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować