Bakłażan w płatkach migdałowych

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatny bakłażan otulony panierką z chrupiących migdałów...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - bakłażan: 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek do smażenia: 100 mililitrów
    - płatki migdałowe: 100 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bakłażan w płatkach migdałowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana kroimy w 1 cm plastry
  • 2. Każdy plaster posypujemy solą i wkładamy do sitka na 30 minut (w ten sposób pozbywamy się charakterystycznej dla bakłażana goryczki
  • 3. Po 30 minut płuczemy plastry bakłażana i osuszamy je papierowym ręcznikiem
  • 4. W jednej miseczce rozbełtujemy jajko, do drugiej wsypujemy migdały. Na patelni rozgrzewamy oliwę.
  • 5. Plaster bakłażana obtaczamy w jajku a następnie w migdałach i kładziemy na rozgrzaną oliwę
  • 6. Bakłażana smażymy po 2 minuty z każdej strony, aż migdały lekko się zrumienią.
    Usmażone plastry przekładamy na talerz wyłożony papierowymi ręczniczkami, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować