Mocny aromat malin i jeżyn doskonale komponuje się z lekko waniliowym smakiem pianki budyniowej. Połączenie wszystkiego z kruchym, rozpływającym się w ustach spodem sprawia, że ciasto jest naprawdę pyszne.
45 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
CIASTO
6 żółtek
300 g masła
3 szklanki mąki krupczatki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Maliny i jeżyny w budyniowej piance na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać masło i wysiekać nożem. Następnie połączyć z żółtkami, zagnieść ciasto i włożyć do lodówki.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo wsypywaćwać cukier. Do otrzymanej gęstej masy dodawać po łyżce budyniu w proszku i oleju.
3. Schłodzone ciasto zetrzeć do przygotowanej wcześniej blachy do pieczenia. Na ciasto wylać piankę budyniową, a na niej ułożyć maliny i jeżyny. Piec przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze