Maliny i jeżyny w budyniowej piance na kruchym spodzie

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mocny aromat malin i jeżyn doskonale komponuje się z lekko waniliowym smakiem pianki budyniowej. Połączenie wszystkiego z kruchym, rozpływającym się w ustach spodem sprawia, że ciasto jest naprawdę pyszne.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO
    6 żółtek
    300 g masła
    3 szklanki mąki krupczatki
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    PIANKA BUDYNIOWA
    6 białek
    2 opakowania budyniu waniliowego
    1 szklanka cukru
    0,5 szklanki oleju
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Maliny i jeżyny w budyniowej piance na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać masło i wysiekać nożem. Następnie połączyć z żółtkami, zagnieść ciasto i włożyć do lodówki.
    2. Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo wsypywaćwać cukier. Do otrzymanej gęstej masy dodawać po łyżce budyniu w proszku i oleju.
    3. Schłodzone ciasto zetrzeć do przygotowanej wcześniej blachy do pieczenia. Na ciasto wylać piankę budyniową, a na niej ułożyć maliny i jeżyny. Piec przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować