Zapiekana zupa w kubku z mięsem i makaronem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Bardzo sycąca zupa z dużą ilością mięsa. Jej intensywny smak i aromat jest dodatkowo podkreślony dzięki zapiekaniu.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g posiekanej łopatki wieprzowej
    1 cebula
    2 podgotowane marchewki
    1 podgotowana pietruszka
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka masła
    400 ml bulionu warzywnego
    400 ml przecieru z pomidorów
    majeranek
    papryka w proszku
    sól
    pieprz
    makaron krajanka Lubella jajeczna 5 jaj

Zapiekana zupa w kubku z mięsem i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku roztopić masło i zeszklić pokrojoną drobno cebulę. Następnie poddusić posiekane mięso, dodając wcześniej przyprawy.
  • 2. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Bulion połączyć z przecierem.
  • 3. Do glinianych kubków nakładać warstwami podduszone mięso, starte warzywa i śmietanę. Całość zalać bulionem i przetartymi pomidorami. Zapiekać przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 4. Podawać z makaronem jajecznym i świeżą natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy