Ciasto śmietankowe z malinami.

4.5 (183 ocen)

  • 60 min

Ciasto z malinami, idealne na letnie dni, lekkie i smaczne. Przepis przywiozłam z Niemiec i od tej pory piekę go na każdą okazję.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Masa śmietankowa:
    0,5 l śmietanki 30%
    2 serki waniliowe homogenizowane
    3 łyżki cukru pudru
    5 łyżeczek żelatyny

    Ponadto:2 galaretki cytrynowe lub malinowe
    maliny
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto śmietankowe z malinami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić z solą, dodać cukier, żółtka. Do ubitych żółtek wsypywać mąkę z proszkiem delikatnie mieszając, na końcu dodać olej. Wylać na blachę wyłożoną pergaminem o wymiarach 21x 33 cm .Piec w temperaturze 160 stopni ok. 35 minut. Ostudzony biszkopt nasączyć wodą z cukrem i alkoholem.
    Masa śmietankowa:
    Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać serki oraz ciepłą żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklance wody. Masę wylać szybko na biszkopt, poukładać maliny lekko dociskając. Zostawić do zastygnięcia. Potem zalać tężejącą galaretką.

Porady

Maliny można zastąpić innymi owocami, np. brzoskwinie, banany, winogrona, truskawki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Maliny Masa śmietanowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować