Malinowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę i proszek do pieczenia oraz wodę i olej. Wymieszać i podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki kisielu, można dodać również łyżeczkę soku malinowego - ciasto ładnie się zabarwi. Na środek wysmarowanej tłuszczem blachy wlewać na przemian po 1 łyżce masy ciemnej i jasnej. Piec w temp. 180 st. przez ok. 60 min.
2.Krem: Kremówkę ubić z cukrem pudrem niemal na sztywno. Dodać mascarpone i cukier waniliowy. Ubijać delikatnie, by nie rozwarstwić śmietany. Dodać czekoladę pokrojoną lub startą na tarce.Delikatnie wymieszać.
3.Na ostudzone ciasto wyłożyć krem, wyrównać szpatułką lub długim nożem. Na kremie ułożyć maliny wg uznania. Galaretki rozpuścić w 750 ml. wody (3 szkl.) i odstawić do lekkiego stężenia. Maliny zalać tężejącą galaretką i pozostawić w lodówce na 2-3 godz. Smacznego!
Porady
Do przygotowania ciasta można użyć również innych owoców, a zamiast 3 łyżek kisielu można dodać do ciasta 3 łyżki mąki.
Komentarze