Malinowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mus malinowy: Maliny rozdrobnić blenderem i przetrzeć przez sitko. Następnie przełożyć do garnka, wsypać cukier i zagotować. Dodać dwie suche galaretki, mieszać do rozpuszczenia galaretek, odstawić do lekkiego stężenia.
2.Masa mleczno - jogurtowa: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie dolać gorącej wody do 3/4 wysokości szklanki, mieszać do rozpuszczenia. Jogurt, mleko i cukier zmiksować, wlać żelatynę i dobrze wymieszać.
3.Tortownicę o śr 26 cm wyłożyć biszkoptami. Na przemian wlewać masę mleczno - jogurtową i mus malinowy (tak jak podczas robienia tradycyjnej zebry).
Galaretkę malinową rozpuścić w 500 ml gorącej wody, schłodzić i przelać do tortownicy. Włożyć, najlepiej na całą noc, do lodówki. Przed podaniem dowolnie udekorować. Smacznego :)
Komentarze