Malinowa zebra

4.5 (140 ocen)

Pomysł na słodki deser

Składniki:

  • Spód:
    Paczka biszkoptów

    Mus malinowy:
    1 kg malin
    2 galaretki malinowe
    0,5 szkl. cukru

    Masa mleczno - jogurtowa:
    400 g jogurtu naturalnego
    2 szkl. mleka
    3/4 szkl. cukru
    5-6 łyżeczek żelatyny

    dodatkowo galaretka malinowa
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Zebra Desery

Malinowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mus malinowy: Maliny rozdrobnić blenderem i przetrzeć przez sitko. Następnie przełożyć do garnka, wsypać cukier i zagotować. Dodać dwie suche galaretki, mieszać do rozpuszczenia galaretek, odstawić do lekkiego stężenia.
  • 2. Masa mleczno - jogurtowa: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie dolać gorącej wody do 3/4 wysokości szklanki, mieszać do rozpuszczenia. Jogurt, mleko i cukier zmiksować, wlać żelatynę i dobrze wymieszać.
  • 3. Tortownicę o śr 26 cm wyłożyć biszkoptami. Na przemian wlewać masę mleczno - jogurtową i mus malinowy (tak jak podczas robienia tradycyjnej zebry).
    Galaretkę malinową rozpuścić w 500 ml gorącej wody, schłodzić i przelać do tortownicy. Włożyć, najlepiej na całą noc, do lodówki. Przed podaniem dowolnie udekorować. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować