Czekoladowy serniczek w paski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatnik kruszymy, masło roztapiamy. Herbatniki, kakao, cukier i masło miksujemy - ma mieć konsystencję mokrego piasku. Wylepiamy masą natłuszczoną tortownicę (spód i boki na ok. 3cm). Wkładamy do nagrzanego do 150 st C piekarnika i podpiekamy 10 min.
2.Ser blendujemy na gładką masę, następnie dodajemy jajka, cukier i cukier waniliowy i jeszcze chwilę blendujemy. Masę ciemną przygotowujemy w ten sam sposób, dodając do masy także kakao i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą (z odrobiną wody).
3.Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika(nie wyłączamy piekarnika). Na środek wylewamy 1/3 masy jasnej następnie na nią również na środek wylewamy 1/3 masy ciemnej, dalej połowę pozostałej masy jasnej, połowę pozostałej masy ciemnej na koniec resztę masy jasnej i resztę masy ciemnej. Postępowanie jest podobne jak w przypadku przygotowywania ciasta zebra, z tym że każdą masę dzielimy tylko na 3 części i wylewamy kolejno na środek ciasta. Masa powinna rozlewać się na boki,a wymieszanie się masy nie wpływa na jej smak.
4.Ciasto wkładamy d piekarnika na ok. 60-70 min.(zależy od piekarnika). Gdy ciasto już ścięte wyłączamy piekarnik i pozostawiamy wypiek jeszcze na 1 godz. w piekarniku. Po wystudzeniu przekładamy do lodówki na kilka godzin. SMACZNEGO!
Komentarze