1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodajemy po jednym żółtku oraz mąki, proszek do pieczenia i kakao. Wlewamy do formy(25x36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.30 minut w 170°C. Studzimy. Biszkopt przekrawamy na pół.
2. Krem: żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku, odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrami. Na koniec dodajemy tężejącą żelatynę. Odkładamy szklankę kremu.
3. Poncz: wodę mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny.
4. Polewa: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy się rozpuści, zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy.
5.5. Przełożenie: biszkopt nasączamy ponczem, smarujemy dżemem, wykładamy krem, nakładamy drugą część biszkoptu, smarujemy polewą. Odłożony krem nakładamy do szprycy z końcówką gwiazdki i dekorujemy bitą śmietaną i malinami.
Komentarze