MALINOWA W-Z

4.5 (157 ocen)

Mój pomysł na w-z z malinami. Polecam smakoszom słodkości i malin.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - 7 jaj
    - ¾ szklanki cukru
    - 3 pełne łyżki sypkiego kakao
    - 0,5 szklanki mąki pszennej
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
    KREM:
    - 1 litr śmietany 36%
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 2 cukry waniliowe
    - 3 łyżki żelatyny.
    PONCZ:
    - ¾ szklanki przegotowanej wody
    - 4 łyżeczki cukru
    - sok z połowy cytryny.
    POLEWA:
    - 125g masła roślinnego
    - ½ szklanki cukru pudru
    - 3 łyżki mleka
    - 2 łyżki kakao.
    ORAZ:
    - słoik dżemu malinowego
    - kilka malin.
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Malinowa w-z - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodajemy po jednym żółtku oraz mąki, proszek do pieczenia i kakao. Wlewamy do formy(25x36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.30 minut w 170°C. Studzimy. Biszkopt przekrawamy na pół.
  • 2. Krem: żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku, odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrami. Na koniec dodajemy tężejącą żelatynę. Odkładamy szklankę kremu.
  • 3. Poncz: wodę mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny.
  • 4. Polewa: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy się rozpuści, zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy.
  • 5. 5. Przełożenie: biszkopt nasączamy ponczem, smarujemy dżemem, wykładamy krem, nakładamy drugą część biszkoptu, smarujemy polewą. Odłożony krem nakładamy do szprycy z końcówką gwiazdki i dekorujemy bitą śmietaną i malinami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować