Malinowa chmurka

4.5 (188 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smakowite połączenie galaretki malinowej z krem śmietanowym oraz chrupiącą bezą z migdałami.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 żółtka,
    3 kopiate łyżki cukru pudru(30 g)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier wanilinowy
    150 g mąki pszennej
    100 g masła

    Masa śmietanowa:
    500 ml śmietanki 30%
    250 g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny

    Beza:
    3 białka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    5 dag płatów migdałowych

    Masa malinowa:
    500 g malin( dałam mrożone)
    3 malinowe galaretki
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza

Malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy posiekać masło, dodać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, proszek do pieczenia i dokładnie zagnieść. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki, po czym rozwałkować i wyłożyć na blachę o wymiarach 25x36 cm. Nakłuć widelcem i piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i wsypać zamrożone maliny. Tężejącą masę wylać na upieczone ciasto. Żelatynę zalać 5-6 łyżkami gorącej wody i odstawić do ostudzenia.
  • 2. Śmietanę ubić na sztywną pianę, następnie dodać mascarpone,cukier puder i ostudzoną żelatynę. Masę śmietanową rozsmarować na stężałej masie malinowej. Beza: Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie powoli wsypywać cukier, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Ciasto delikatnie wymieszać i rozsmarować tworząc nierównomierne fale na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Bezę posypać płatkami migdałowymi i piec godzinę w temperaturze 120-130 stopni. Ciasto bezowe ostudzić i całkowicie zimne wyłożyć na masę śmietanową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Masa śmietanowa Mascarpone Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować