Malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicy posiekać masło, dodać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, proszek do pieczenia i dokładnie zagnieść. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki, po czym rozwałkować i wyłożyć na blachę o wymiarach 25x36 cm. Nakłuć widelcem i piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i wsypać zamrożone maliny. Tężejącą masę wylać na upieczone ciasto. Żelatynę zalać 5-6 łyżkami gorącej wody i odstawić do ostudzenia.
2.Śmietanę ubić na sztywną pianę, następnie dodać mascarpone,cukier puder i ostudzoną żelatynę. Masę śmietanową rozsmarować na stężałej masie malinowej. Beza: Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie powoli wsypywać cukier, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Ciasto delikatnie wymieszać i rozsmarować tworząc nierównomierne fale na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Bezę posypać płatkami migdałowymi i piec godzinę w temperaturze 120-130 stopni. Ciasto bezowe ostudzić i całkowicie zimne wyłożyć na masę śmietanową.
Komentarze