Małe calzone.

4.5 (192 ocen)

Lubię te włoskie pierogi, cudownie nadziewane. Małe jest piękne, łatwe do jedzenia, szczególnie dla dzieci. Nadzienie może być bardzo różnorodne. Zazwyczaj patrzę co jest w lodówce , kroję, układam i piekę.

Składniki:

  • Ciasto -składniki.
    250g maki pszennej
    10 g drożdży
    140-150ml wody
    1 łyżeczka oliwy
    0,5 łyżeczki zataru
    0,5 łyżeczki cukru
    0,5 łyżeczki cukru

    Nadzienie.
    1 udko kurczaka wędzonego
    6 łyżek keczupu
    3 łyżki bazylii pociętej
    6 pomidorów suszonych
    12 oliwek zielonych z marchewką
    3 łyżki sera mozzarella starta
    1 łyżeczka oregano suszonego
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Małe calzone. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Małe calzone. 1. Składniki wsypać do miski, zagnieść ciasto i odstawić na 0,1-1 h.
    Zagnieść ,rozwałkować, wykroić kółka o średnicy 12cm.
    Każde kółko posmarować keczupem wymieszanym z pociętą bazylią zostawić 1 cm od brzegu wolny, który posmarować jajkiem .Nałożyć paski wędzonego kurczaka i paski pomidorów suszonych, dodać połówki oliwek ,posypać startą mozzarellą.
    Ciasto złożyć na połowę i dokładnie skleić. Wierzch calzone posmarować białkiem i posypać suszonym oregano.
    Piec w temp.220stop.przez 15 min.
    Możemy podać z sosem czosnkowym, jogurtowym-ziołowym.
    Na ciasto do calzone możecie wykorzystać swój sprawdzony przepis na cienką pizzę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować