Zamiast piec jedną dużą pizzę często piekę kilkanaście mniejszych, dzieci je uwielbiają.
50 min
Składniki:
Składniki na ciasto na 6 małych pizz o średnicy ok 12-14 cm:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 szklanka ciepłej wody
20 gram świeżych drożdży
szczypta cukru
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
sos pomidorowy
1 puszka pomidorów bez skórki,
łyżeczka soli
łyżka cukru
3 ząbki czosnku posiekane
łyżka oliwy
dodatki do wyboru:
pieczarki
salami
szynka
kukurydza
cebula itp.
ok.300-400 gram startego żółtego sera.
1.Składniki ciasta zagnieść (drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i wlać do mąki), na koniec wlać oliwę, zagniatać ok. 5 minut aż będzie elastyczne zwarte ciasto. Uformować 6 kul, zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
2.Składniki sosu dusić ok. pół godziny na małym ogniu aż nabierze konsystencji gęstej śmietany.
3.Kulki ciasta rozwałkować na placki o średnicy ok. 12-14 cm
4.Każdy placek posmarować sosem, nałożyć ulubione dodatki, posypać serem i ziołami. Piec ok. 15 minut w 220 st.C
Porady
Do pizzy najlepszym serem jest mozarella, ja zawsze posypuję pizzę mieszanką składającą się z 1/2 mozarelli i 1/2 innych serów.
Komentarze