Mała księżniczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy
z cukrem. Dodajemy żółtka
wymieszane z octem i mąkę
z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy. Połowę ciasta wlewamy
do formy 25x25 cm
i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze
180 °C. Resztę
ciasta pieczemy w formie do
babki (z kominem).
2.Masa: żelatynę rozpuszczamy
w niewielkiej ilości ciepłej
wody. Odstawiamy do wystygnięcia,
uważając, aby zbytnio
nie stężała. Kremówkę ubijamy
i mieszamy z żelatyną.
3.Biszkopty przekrawamy
na pół i przekładamy masą
śmietankową (1/4 odkładamy).
Biszkopt w kształcie babki
ustawiamy na kwadratowym. Do otworu wstawiamy
lalkę. Z masy marcepanowej
robimy sukienkę, opaskę i bukiecik.
Kwadratowy biszkopt
smarujemy resztą masy śmietankowej.
Dekorujemy cukrowymi
perełkami.
Komentarze