Mała księżniczka

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem mamą 7-letniej Asi i 2-letniego Wojtusia. Dla nich robię takie słodkości.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 8 jajek
    ● 3 szkl. mąki
    ● 2 szkl. cukru
    ● 2 łyżki octu
    ● 2 łyżki proszku do pieczenia
    Masa śmietankowa:
    ● 1 l kremówki 30-proc.
    ● 2 łyżeczki żelatyny
    Dekoracja:
    ● po 25 dag różowej i złotej masy marcepanowej
    ● cukrowe perełki
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Mała księżniczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy
    z cukrem. Dodajemy żółtka
    wymieszane z octem i mąkę
    z proszkiem do pieczenia.
    Mieszamy. Połowę ciasta wlewamy
    do formy 25x25 cm
    i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze
    180 °C. Resztę
    ciasta pieczemy w formie do
    babki (z kominem).
  • 2. Masa: żelatynę rozpuszczamy
    w niewielkiej ilości ciepłej
    wody. Odstawiamy do wystygnięcia,
    uważając, aby zbytnio
    nie stężała. Kremówkę ubijamy
    i mieszamy z żelatyną.
  • 3. Biszkopty przekrawamy
    na pół i przekładamy masą
    śmietankową (1/4 odkładamy).
    Biszkopt w kształcie babki
    ustawiamy na kwadratowym. Do otworu wstawiamy
    lalkę. Z masy marcepanowej
    robimy sukienkę, opaskę i bukiecik.
    Kwadratowy biszkopt
    smarujemy resztą masy śmietankowej.
    Dekorujemy cukrowymi
    perełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować