Makowy placek na kruchym spodzie

4.5 (148 ocen)

  • Łatwy

Bardzo smaczna odmiana makowca. POLECAM!!!

  • Łatwy

Składniki:


  • - Na spód: 1 sztuka
    - mąka: 2 szklanki
    - zoltko: 4 sztuki
    - maslo lub margaryna: 1 sztuka
    - cukier: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki

    - Na masę makową: 1 sztuka
    - mak: 4 szklanki
    - jajka: 10 sztuk
    - cukier: 2 szklanki
    - maslo lub margaryna: 1 sztuka
    - miód: 2 łyżki
    - bułka tarta: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowy placek na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na spód: zagniesc ciasto z podanych skladnikow. Wyłożyć na blaszke posmarowana tluszczem.
  • 2. Na mase makowa: Mak zalac woda,tak by byl przykryty. Doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc plomien i gotowac jeszcze 20 min. Oddzielic zoltka od bialek. Mak zmielic trzykrotnie. Maslo stopic, wymieszac z makiem. Dodac zoltka, cukier,miod,proszek i bulke tarta. Dolozyc piane ubita z bialek.
  • 3. Mase makowa rozsmarowac na spodzie. Piec 45min w temperaturze 200st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować