Makowiec zwijany

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pychotka:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
    180 ml letniego mleka
    150 g masła, roztopionego i przestudzonego
    6 żółtek
    45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
    6 łyżek cukru
    pół łyżeczki soli
    1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)
    ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
    Autorem przepisu na ciasto jest: Koło Gospodyń Wiejskich z Siedliska


    Masa makowa:
    1 kg gotowej masy makowej
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
    0.5 szklanki skórki pomarańczowej kandyzowanej
    0.5 szklanki rodzynek
    2 łyżeczki aromatu migdałowego
    3 łyżki miodu wielokwiatowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec zwijany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makowiec zwijany 1. W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto drożdżowe. Drożdże rozpuszczamy z cukrem oraz mlekiem i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 - 20 minut.
  • Makowiec zwijany 2. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, pamiętając aby na samym końcu dodać rozpuszczoną i wystudzoną margarynę lub masło.
  • Makowiec zwijany 3. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Makowiec zwijany 4. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy masę makową. Mak przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy do moment aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
  • Makowiec zwijany 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części, rozwałkujemy na cienkie placki, nakładamy masę makową,
  • Makowiec zwijany 6. boki zawijamy do środka i zwijamy jak rulonik, końce układamy pod spód.
  • Makowiec zwijany 7. Papier do pieczenia smarujemy olejem, owijamy makowce,
  • Makowiec zwijany 8. układamy na blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 30-40 minut.
  • Makowiec zwijany 9. Po wyjęciu rozcinamy papier i studzimy, dekorujemy według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować