Ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
180 ml letniego mleka
150 g masła, roztopionego i przestudzonego
6 żółtek
45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
6 łyżek cukru
pół łyżeczki soli
1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
Autorem przepisu na ciasto jest: Koło Gospodyń Wiejskich z Siedliska
Masa makowa:
1 kg gotowej masy makowej
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
0.5 szklanki skórki pomarańczowej kandyzowanej
0.5 szklanki rodzynek
2 łyżeczki aromatu migdałowego
3 łyżki miodu wielokwiatowego
Makowiec zwijany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto drożdżowe. Drożdże rozpuszczamy z cukrem oraz mlekiem i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 - 20 minut.
2.Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, pamiętając aby na samym końcu dodać rozpuszczoną i wystudzoną margarynę lub masło.
3.Tak przygotowane ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
4.Gdy ciasto rośnie przygotowujemy masę makową. Mak przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy do moment aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
5.Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części, rozwałkujemy na cienkie placki, nakładamy masę makową,
6.boki zawijamy do środka i zwijamy jak rulonik, końce układamy pod spód.
7.Papier do pieczenia smarujemy olejem, owijamy makowce,
8.układamy na blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 30-40 minut.
9.Po wyjęciu rozcinamy papier i studzimy, dekorujemy według uznania.
Komentarze