Makowiec na szybko gdy brakuje czasu na większe gotowanie czy pieczenie, suche drożdże i masa makowa z moimi dodatkami, a że makowiec pękł na środku, to nic, bo jest smaczny.........SMACZNEGO!!!
4.Misę nakryć talerzem i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
5.Masę makową dodać do miski, wsypać rodzynki, kaszę manną i dodać olejek pomarańczowy, ubite białka, łyżką wymieszać.
6.Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia podsypany trochę mąką, i rękoma rozciągnąć na prostokąt, na środek rozsmarować masę makową (użyłam 3/4 masy, reszta do piernika będzie), zwinąć z papierem w roladę, włożyć do blaszki, posmarować wodą ciasto.
7.Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 45 minut, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Komentarze